Kosovos president Hashim Thaci.
1 av 2
Kosovos president Hashim Thaci. Foto: Armend Nimani/TT.
Män håller upp sina händer.
2 av 2
Kosovos premiärminister, Ramush Haradinaj, längst fram på bilden, svors in på posten hösten 2017. Foto: Visar Kryeziu/TT.

Kosovoledare försöker stoppa domstol – kritiseras av EU

"Försöket att stoppa domstolen är mycket allvarligt"
2:16 min

EU-kommissionen riktar skarp kritik mot Kosovos politiska ledning efter försök att stoppa den nya krigsförbrytartribunal som ska pröva brott begångna av UCK-gerillan.

UCK, Kosovos befrielsearmé, slogs mot Serbien i kriget på 1990-talet.  Och såväl Kosovos president som premiärminister är själva före detta gerillaledare. Försöken att stoppa domstolen ses av många som ett tecken på att de själva är rädda för att åtalas.  

– Det här försöket, att stoppa domstolen, är mycket allvarligt och vi kan bara tacka utländska diplomater för att så inte skedde, säger Bekim Blakaj som leder det Humanitära rättscentret i Kosovos huvudstad Pristina.  

Enda sedan kriget i Kosovo i slutet av 1990-talet har de granskat och fört statistik över de omkring 13 000 människor som dödades eller försvann.  

De flesta av dem var kosovoalbaner, men det var också många kosovoserber och andra minoritetsgrupper.  

UCK-gerillan, som stred mot Serbien för självständighet har fortfarande hjältestatus i Kosovo och många av de före detta gerillaledarna är idag högt uppsatta politiker.  

Att pröva krigsbrott begångna av dem har varit svårt. Få har vågat vittna och de som gjort det har i många fall - efter påtryckningar - ändrat sina vittnesmål.  

Därför tog EU för några år sedan initiativ till en ny domstol, som med säte i Haag i Nederländerna ska utreda misstankar mot tidigare gerillasoldater.  

En av dem som pekats ut är Kosovos nuvarande president, Hashim Thaci. I en uppmärksammad rapport från Europarådet anklagas han för att ha lett en kriminell grupp som ska ha smugglat vapen, droger och mänskliga organ från krigsfångar.  

Själv har Thaci - bland annat i en intervju med Sveriges radio - sagt att han inte har någonting att dölja. Men strax före jul lades ett förslag fram i Kosovos parlament om att stoppa domstolen.  

Officiellt för att den anses diskriminera kosovoalbaner genom att bara pröva brott begångna av dem.  

Men både EU och USA har varnat Kosovos ledning för att ett sådant beslut allvarligt skulle försämra relationerna till väst och Kosovos strävan mot bland annat ett EU-medlemskap.  

– Den enda rimliga förklaringen till försöken att stoppa domstolen är att högt uppsatta personer - som president Hashim Thaci - helt enkelt är rädda för att själva åtalas för krigsbrott, säger
Bekim Blakaj på Humanitärt rättscentrum i Pristina i Kosovo.

Relaterat

Mer om Kosovo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".