Sverige Radios korrespondent Palmira Koukkari Mbenga på plats i Teheran.
Sverige Radios korrespondent Palmira Koukkari Mbenga på plats i Teheran. Foto: Sveriges Radio och Atta Kenare/TT.

Unga i Iran har inte märkt förbättring efter kärnavtal

Behraz: Det enda sättet är regimskifte
1:01 min

Unga iranier protesterade nyligen mot höga matpriser, arbetslöshet och även det iranska styret i stort. Vår korrespondent har träffat unga i Teheran, som inte ser någon möjlighet till förändring i landet.

Stämningen är dålig mellan Iran och USA, sedan Donald Trump riktat sanktioner mot 14 individer och företag i Iran. Sanktionsbeslutet häromdagen kom samtidigt som Trump hotade med att USA kommer att skrota kärnteknikavtalet med Iran.

Beskeden kom bara en dryg vecka efter att Iran skakats av protester, mot både den dåliga ekonomin och det iranska styret.

Många av de som protesterade var unga, som inte märkt någon förbättring i sina liv sedan Iran-avtalet slöts 2015.

– Kärnteknikavtalet är bara ord. Det känns som att kommande generationer kommer att skratta åt oss för att vi är så upptagna med det där avtalet. Det gör ingen skillnad för folket om det är intakt eller faller sönder, säger Behraz som bor här i Tehran.

I Iran är arbetslösheten hög. Enligt officiella siffror ligger den på omkring 12 procent totalt - och på över 27 procent bland unga. Det här är siffror som experter tror kan vara ännu högre.

I protesterna som skakade landet kring årsskiftet var det i stor utsträckning de unga som gav sig ut på gatorna. Över 90 procent av de som gripits är under 25 år.

Behraz tror inte att det finns något annat sätt att få till en förbättring än ett regimskifte i Iran.

– Det enda sättet är regimskifte, men vi är inte modiga nog att slåss mot dem, för de har vapen. Vi har ingen som hjälper oss och ingen Che Guevara som kan leda oss. Så det är omöjligt att göra något åt situationen, säger Behraz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".