Regeringen rustar mot troll i valrörelsen

26 min

– Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast och denna linje vilar på samverkan med andra länder och organisationer. Den här regeringen kommer aldrig att göra något som äventyrar Sveriges säkerhet, och vi kommer att fullfölja alla de försvarspolitiska samarbeten som ligger i vårt nationella intresse.

Det sade statsminister Stefan Löfven när han i dag inledningstalade på rikskonferensen Folk och försvar. Han gjorde uttalandet efter ett konstaterande om att frågan om huruvida Sverige ska ansluta sig till den internationella konventionen mot kärnvapen just nu utreds.

Frågan är kontroversiell, även inom regeringen, men Löfven slog alltså fast att samarbete, även med kärnvapenländer kommer att fortsätta. Samtidigt betonade han att:

– Vi ska fortsätta ansträngningarna för avväpning, icke-spridning och nedrustning med blicken fäst vid målet om en värld fri från kärnvapen. Att bygga säkerhet på hot om ömsesidig förstörelse är ohållbart.

Statsminister Löfven gick igenom de olika områden som numera ingår i en modern säkerhetspolitik. Hoten kommer från nya håll, inte minst handlar det om cybersäkerhet.

– Vi rustar militärt, och måste även rusta digitalt. Flera insatser genomförs nu: en ny, modern säkerhetsskyddslag tas fram; kontrollen av statliga myndigheters utkontraktering skärps; vårt cyberförsvar förstärks, samtidigt som vi utvecklar en förmåga att utföra aktiva operationer i cyberrymden, sa Löfven.

Löfven presenterade även en ny myndighet inom säkerhetspolitiken. Det gäller det psykologiska försvaret.

– Försvarsberedningen föreslår att behovet av en myndighet med ansvar för att utveckla och koordinera det psykologiska försvaret bör utredas. Regeringens besked är att en sådan myndighet ska inrättas, och vi går omedelbart vidare med det arbetet, sa Löfven.

Inför valet i höst rustar regeringen mot de "troll" som kommer att försöka påverka via desinformation. Statsministern pekade öppet ut Ryssland som ett land som sprider desinformation just i syfte att påverka demokratiska val.

– Vi vet att påverkansoperationer pågår just nu. I många rapporter har Ryssland öppet pekats ut. Men vi kan inte utesluta att det även kan finnas andra.

Regeringen kommer att bjuda in representanter från media och sociala plattformar under våren, just för att höja beredskapen inför olika påverkansoperationer.

– Fria medier är centrala i vår demokrati. Regeringen kommer därför att bjuda in intresserade medieaktörer till en fördjupad diskussion om samarbetsformer för hantering, ökad kunskap och medvetenhet kring utländsk påverkan inför valet, sa Löfven.

– Vi kommer att bjuda in de största sociala plattformarna, där desinformation och påverkan kan antas kanaliseras, fortsatte han.

Folk och försvar fotsätter nu att under tre dagar diskutera svensk säkerhet. 350 personer, från militära och civila organisationer, myndigheter och politiska partier deltar och ett 50-tal anförande kommer att hållas. Bland andra försvarsminister Peter Hultqvist, utrikesminister Margot Wallström och Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg ska tala under konferensen, liksom ÖB Michael Bydén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista