Nato-samarbete kan påverkas av FN-konvention

1:38 min

Ett undertecknande av FN-konventionen mot kärnvapen kan påverka vilken hjälp Sverige kan få av Nato, enligt Natos Generalsekreterare, Jens Stoltenberg.

Inget land står närmare Nato än Sverige och samarbetet med Sverige är viktigt. Det beskedet gav Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg när han på söndagen talade vid Folk och försvars konferens.

Men Stoltenberg var tydlig med att samarbetet kan påverkas om Sverige skriver under FN-konventionen mot kärnvapen.

Sveriges försvars- och säkerhetspolitik bygger på ett stärkt eget försvar, men också nära samarbete med Nato och en rad Nato-länder, inte minst USA. I dag övar Sverige flitigt med Nato och sitter med på delar av Natos ministermöten. Många hoppas också på hjälp därifrån vid kris eller krig.

Sverige tog i somras ett första steg mot att ställa sig bakom FN:s konvention mot kärnvapen. Om Sverige till slut formellt skulle ratificera, eller skriva under det, skulle alltså samarbetet påverkas, enligt Stoltenberg.

Då kärnvapen ingår i Natos försvarsplanering menar Stoltenberg att Sverige vid en underskrift av FN-avtalet sannolikt skulle påta sig begränsningar i vilken typ av hjälp av Sverige skulle kunna ta emot från Nato.

Stoltenberg bekräftade återigen att det inte finns någon garanti för att Sverige som icke-medlem skulle få hjälp av Nato vid kris eller krig. Det är som han uttrycker det skillnad på att vara medlem och att inte vara det. Men han gjorde ändå klart hur säkerheten kring Östersjön skulle stärkas vid ett gemensamt svenskt och finskt Nato-medlemskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista