Hundratals gripna i Tunisien
Foto: Anis Ben Ali

Både fest och protest sju år efter diktatorns fall

Efter stora protester skjuter regeringen till pengar till fattiga
1:40 min

Det är sjuårsdagen av den tunisiske diktatorn Ben Alis fall, vilket firats med manifestationer i Tunisien, även om många tunisier valde att protestera snarare än att fira.

Tunisien har i en vecka skakats av demonstrationer mot regeringens åtstramningspaket och svåra ekonomiska förhållanden.

Tusentals flaggviftande Tunisier som firade idag på paradgatan Avenue Habib Bourguiba, men där fanns också hundratals demonstranter som skanderade mot fattigdom och hunger.

Utanför fackföreningsrörelsen UGTT påminde talkören om den arabiska vårens ständigt upprepade: folket vill se regimen falla - ash yourid iskat al nizam.

Men nu sju år senare är det inte regimen utan budgeten - al mizaniya - som demonstranterna skanderar mot.

Och efter en veckas protester mot åtstramningsbudgeten, var regeringen tvungen att agera och har nu lovat att skjuta till miljontals kronor i stöd till fattiga familjer.

Tunisien har genomgått en demokratiseringsprocess som imponerat på hela världen, men landets ekonomi imponerar inte på någon.

25-procentig arbetslöshet, hög inflation, åtstramningar och en kompetensflykt som gör att hälften av alla nyutexaminerade läkare försöker lämna landet.

Den 30-årige kirurgen Fadi el Feki hör till den välutbildade medelklass, som tappat tron på Tunisien och kommer att flytta till Köln i läkarbristens Tyskland för att arbeta där.

– Så snart som möjligt. Jag har spenderat de senaste två åren till att förbereda flytten. Jag har studerat tyska, ansökt om visum och slutfört min utbildning, säger Fadi el Feki .

Fotnot: Cecilia Uddén intervjuade den unge kirurgen i Tunis för ett par veckor sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".