Påven Franciskus har anlänt i Santiago de Chile
Påven Franciskus har anlänt i Santiago de Chile Foto: AFP PHOTO / ARIEL MARINKOVIC

Komplicerat påvebesök i Chile

Katolska kyrkan är hårt kritiserad
2:13 min

För några timmar sedan landade påve Franciskus i Chile för ett fyra dagar långt besök. Resan är påvens kanske mest komplicerade hittills. Den chilenska katolska kyrkan är hårt kritiserad för pedofiliskandaler, och flera kyrkor har attackerats inför Franciskus ankomst.

När Påve Franciskus för några timmar sedan landade i Santiago möttes han av president Michelle Bachelet och en orkester som kämpade i motvinden. Människor som samlats vid flygplatsen skrek hyllningsrop och välkomnade påven till Chile.

Men påve Franciskus möts inte bara av applåder - tvärtom. I förra veckan attackerades flera kyrkor i huvudstaden med molotovcocktails och graffitti i protest mot att den chilenska staten betalar två tredjedelar av påvens besök. Och de senaste månaderna har flera kyrkor eldats upp i södra delen av landet. Radikala mapuchegrupper tros ligga bakom de bränderna.

Delar av urfolket mapuche anklagar katolska kyrkan för att ha förtryckt dem och för att ha hindrat dem att tala sitt eget språk. Franciskus ska även resa till de områdena för att möta en del av mapucheledarna, men hans besök där är mycket kontroversiellt.

Katolska kyrkan är hårt kritiserad i Chile - framför allt på grund av en omfattande pedofiliskandal kring den mäktiga prästen Fernando Karadima, som Vatikanen stängde av 2011. Men Påve Franciskus utnämnde 2015 en av Karadimas allierade - som anklagas för att ha försökt hjälpa honom att dölja övergreppen - till biskop. Utnämningen väckte stora protester, och bidrog till att katolska kyrkan förlorade många anhängare. Inte till frikyrkorna, som i resten av Latinamerika, utan till ateismen.

Idag är Chile det land i Latinamerika - tillsammans med Uruguay - där störst andel av befolkningen uppger att de inte har någon religion, och många chilenare har en negativ bild av påve Franciskus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".