Macron i Calais
Foto: BENOIT TESSIER

Bojkottar presidentmöte efter planerade åtstramningar

"Vi kommer inte tillåta olagligt läger"
1:42 min

Flera hjälporganisationer bojkottar ett möte med den franske presidenten i dag på grund av planerade skärpningar av asyl- och immigrationspolitiken. Emmanuel Macron höll ett engagerat tal under sitt besök i Calais i norra Frankrike för att ge kritikerna svar på tal.

– Vi kommer inte på några villkor att tillåta att ett nytt olagligt läger som den så kallade "djungeln" uppstår igen, sade Macron i Calais i dag.

I hamnstaden Calais finns nu mellan 350 och 600 flyktingar och migranter som olagligen försöker ta sig över till Storbritannien ombord på lastbilar.

Macrons besök äger rum inför en förändring av den franska migrationslagen och senare i veckan ska han också möta den brittiska premiärministern, där väntas Calais och ländernas avtal om gränsfrågan bli ett samtalsämne.

Under morgonen besökte Macron en flyktingmottagning i Calais och pratade med flyktingar, anställda och volontärer. Han vill ge en annan bild av sin politik än den där flera hjälporganisationer har kritiserat honom för att stå för en hårdare flyktingpolitik och för att sakna medkänsla. Macron sa att man skapar nya mottagningsplatser och att staten framöver ska ge flyktingarna mat – något som idag oftast frivilligorganisationer står för.

Macron sa att Frankrike måste harmonisera sina regler med övriga EU och att Tyskland är en förebild, som har ett mer effektivt mottagande än Frankrike idag.

– Samtidigt fortsätter Frankrike att driva den egna linjen som är att upprätta ett särskilt center för asylmottagande i Europa, sade han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".