Ny myndighet för statliga utbetalningar ska stoppa fuskare

1:12 min

Regeringen vill stoppa den ekonomiska brottsligheten och göra det svårare för fuskare och bland annat genom att skapa en myndighet som sköter alla statliga utbetalningar.

– Vi ska knäcka den organiserade brottsligheten och då måste vi gå väldigt hårt åt ekonomisk brottslighet. Gängen bråkar mycket om pengar och makt, och då måste vi knäcka den möjligheten, inte minst på välfärd. Att strypa möjligheterna att få skattepengar med brottslighet, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen vill att alla utbetalningar ska ske från en och samma myndighet.

Det gäller till exempel utbetalningar från arbetslöshetskassor, Försäkringskassan och kommuner, säger finansminister Magdalena Andersson.

– Det är en stor omläggning. Det handlar om att samla utbetalningar i en myndighet och på så sätt kan man öka kontrollen och se till att pengar inte ska hamna i kriminella nätverk, eller hos personer som inte gjort rätt för sig, utan gå till det som pengarna är avsedda för, säger finansminister Magdalena Andersson.

Regeringen föreslår också att det ska bli förbud mot att betala kontant för till exempel Rut- och Rot-avdrag. Kontanter gör det möjligt för kriminella att felaktigt påstå att betalningar gjorts och nu kommer alla att tvingas gå över till elektronisk betalning, säger Magdalena Andersson.

– De allra flesta svenskar betalar de här tjänsterna elektroniskt. Det är en väldigt liten andel som gör det kontant, men gör man det så får man gå över till elektronisk betalning, men på vägen så bidrar man då till risken för fusk och det är ju bra för alla i Sverige, säger Magdalena Andersson.

När det gäller registrering av bolag har regeringen nu tagit beslut om att Bolagsverket ska förbättra kontrollen. Meningen är att det ska bli mycket svårare för kriminella att använda företag för att begå brott.

– Här vill vi att Bolagsverket ska öka kontrollen när man registrerar bolag så att man inte ska kunna registrera ett bolag enbart i ett kriminellt syfte. Ofta använder man ju bolag för att på olika sätt bedriva kriminell verksamhet, så här vill vi öka kontrollerna redan när bolagen registreras, säger finansminister Magdalena Andersson.

Regeringen öppnar också för att företagare i utsatta områden ska kunna få ekonomisk hjälp att sätta upp övervakningskameror eller att hyra in ordningsvakter.

– Vi skjuter till pengar och vi tycker att kommunerna ska använda dem för att öka tryggheten och säkerheten för människor, säger statsminister Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista