USA:s planer på styrka i Syrien kritiseras av Turkiet

1:59 min

USA:s planer att sätta upp en militär styrka om 30 000 soldater i Syrien längs gränsen med Turkiet har mötts med stark kritik från turkiskt håll, främst för att styrkan mest är tänkt att bestå av kurdiska gerillakrigare.

Nu ansluter sig också Iran till kritiken och även FN-chefen Antonio Guterres har på ett inlindat sätt framfört sina invändningar.

Irans president Hassan Rouhani säger att truppförslaget innebär att Syriens territoriella integritet undergrävs och det iranska utrikesdepartementets talesman säger att det innebär en flagrant inblandning i Syriens inre angelägenheter och att truppnärvaron bara kommer att skapa ökad instabilitet i området.

Turkiet har tidigare kallat upp den högsta amerikanska diplomaten i Ankara för att protestera mot planerna från den USA-ledda anti-IS-koalitionen att bygga upp en armé om 30 000 soldater i Syrien längs gränsen med Turkiet men också Irak.

Syftet sägs vara att göra det omöjligt för IS att komma tillbaka militärt.

Men styrkan ska främst bestå av soldater från den kurdiska YPG-armén i Syrien och det har väckt oro i Turkiet.

I Ankara ser man YPG som nära allierad med den kurdiska motståndsrörelsen PKK i Turkiet och den turkiska statsledningen har som strategiskt mål att förhindra uppkomsten av varje form av kurdisk statsbildning.

President Erdogan har sagt att han ska se till att, citat, dränka den här terrorarmén innan den är född, slut citat.

Turkiet har hotat med ett nära förestående militärt anfall mot områden i Syrien som kontrolleras av YPG.

Planerna på en gränsarmé har också kritiserats av Ryssland, även om Ryssland och Turkiet stått på olika sidor i Syrienkriget, liksom givetvis av Assadregimen.

Där ser man planerna som ett led i att stycka upp Syrien i olika enklaver.

Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har kommenterat planerna på ett sätt som uppfattats som vagt avvisande.

I ett kort uttalande på en presskonferens sa han att för många länder har trupp i Syrien och det skulle vara mycket bättre om det syriska folket kunde lösa problemet på egen hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista