Mikael Damberg och Karolina Skog möter skogsarbetare.
Mikael Damberg (S) och Karolina Skog (MP) mötte några av deltagarna i projektet. Foto: Luise Steinberger/Sveriges Radio, Hassa Holmberg/TT

Nyanlända utbildas för de gröna näringarna

Miljöministern: Tre vinster med denna satsning
1:34 min

Röja sly och städa stränder – enkla arbeten i naturen ska kunna bli en väg in på arbetsmarknaden för nyanlända och långtidsarbetslösa.

Regeringen presenterade på onsdagen sin satsning "gröna enklare vägar till jobb".

– Syftet är att ge nyanlända och långtidsarbetslösa en chans till en bra utbildning och jobberfarenhet, så att man kan ta jobb i de gröna näringarna, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Upp till 5 000 personer ska under tre år anställas i projektet. De ska arbeta och samtidigt lära sig hantera olika redskap för att bli anställningsbara i skogsbruk och naturvård.

Efter avslutat år ska deltagarna bland annat ha tagit röjsågs- och motorsågskort. Regeringen satsar 270 miljoner kronor i år och 320 de två följande åren. I en första etapp ska i år 1 375 nyanlända och långtidsarbetslösa anställas.

Miljöminister Karolina Skog (MP) tycker att man slår inte bara två, utan tre, flugor i en smäll.

– Tre vinster får vi med denna satsning. Ett: Vi har ett en massa jobb som behöver göras runt om i landet. Två: en del folk som har svårt att ta sig in på arbetsmarkanden och tre: en näring som har svårt att hitta arbetskraft. Alla de här tre problemen löser vi med denna satsning.

Projektet samordnas av Skogsstyrelsen. Sammantaget är 26 myndigheter inblandade, främst landets länsstyrelser. Jobben som nu är planerade finns i hela Sverige, med en koncentration runt Stockholm, i Skåne, på Öland och längs södra Norrlandskusten.

Miljöministern är hoppfull om att många kommer ut i jobb.

– Tidigare erfarenheter av exakt den här typen av satsningar har visat att 40 procent tar sig rakt ut i arbete, säger Karolina Skog (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".