Migrationsverketskylt och röntgen.
Hänvisar till nya studier. Foto: Johan Nilsson/TT och Adam Wrafter/TT.

RMV försvarar åldersbedömningarna

”Vi tror fortfarande att detta är de bästa metoderna i dagsläget”
2:29 min

Rättsmedicinalverkets (RMV) metoder för ålderbedömningar av unga har kritiserats för att varken vara träffsäkra eller rättsäkra.

Men verket tänker inte ändra på dem — åtminstone inte just nu.

– Vi ser i dagsläget ingen anledning att ändra våra metoder. Vår bedömning är fortfarande att våra metoder är bra metoder, med tanke på det uppdrag vi har. Men vetenskap är inte statiskt och vi följer utvecklingen hela tiden, säger Elias Palm, läkare och enhetschef på Rättsmedicinalverket, vid en pressträff.

Rättsmedicinalverket går ut i försvar av sina metoder för att åldersbedöma ensamkommande unga. Sedan i mars förra året röntgas tänder och knäled för att fastställa om en asylsökande är över eller under 18 år. Över 10.000 personer har redan undersökts, och många har fått sin ålder uppskriven, och Migrationsverket har fattat beslut, baserade på resultaten.

Samtidigt har kritiken varit massiv. Professorer och andra experter dömer ut metoderna som otillförlitliga, och även internt inom Rättsmedicinalverket har kritiken varit hård och rättsläkare har tagit avstånd från sitt eget arbete.

Nu har myndigheten gjort en ny uppföljning av metoderna, genom att låta två barnradiologer gå igenom ett antal fall.

– Vi har låtit två barnröntgenläkare titta på magnetkamerabilderna i drygt 200 ärenden, och resultatet visar att i 89,5 procent av fallen gör dessa granskare exakt samma bedömning som de två första radiologerna hade gjort innan. Det pekar emot den pågående mediacirkusen där det hävdats att många skulle vara felbedömda, det finns inget som pekar på ett systemfel.

Elias Palm tonar ned de interna protesterna inom myndigheten.

– Man ska komma ihåg att åldersbedömningar är en känslig fråga i sig, så det är inte så konstigt att det finns en intern diskussion. Sedan finns också en diskussion om vilka metoder vi har valt, men det finns i alla möjliga sammanhang, vi har inte en hundraprocentig samsyn i hur vi bedömer alla andra ärenden heller.

Rättsmedicinalverket ställdes inför flera svårigheter när regeringens uppdrag att skyndsamt utföra medicinska åldersbedömningar i asylärenden kom i mitten av 2016, säger RMS:s generaldirektör Monica Rodrigo på pressträffen

– Vi skulle göra det omedelbart och skyndsamt. Vi hade inga egna radiologer eller magnetkameror och vi förstod tidigt att vi behövde göra en upphandling kring både apparater och tjänster, säger hon.

Det var heller inte fastställt vilken typ av metod som skulle användas för åldersbedömningen.

Att ålderbedömningar är en svår konst framkom med tydlighet under presskonferensen.

– Det finns ingen metod för att exakt fastställa en individs ålder, säger Petra Almqvist, överläkare i rättsmedicin, på pressträffen.

Olika metoder har för- och nackdelar.

– Det finns inte en enda metod som man använder i olika länder och dessutom är uppdragen olika, säger Petra Almqvist.

Metoder som har använts i Sverige är röntgenundersökning av visdomständer och magnetkameraundersökning av knäled. Efter tandläkarnas och radiologernas analyser använder RMV en sannolikhetsskala, poängterar Petra Almqvist.

– Vi säger aldrig att det är säkert att en individ är 18 år eller över 18 år, vi säger att det talar för eller talar möjligen för.

Elias Palm talar vidare om den senaste kvalitetsuppföljningen.

– När man talar om kvalitetsmått så talar man om samstämmighet, till exempel att två radiologer gör samma bedömning, säger han.

En samstämmighet bör vara över 80 procent, framhåller han.

– Samstämmigheten här ligger på 92 procent, och det är vi nöjda med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".