Efter skattereformen: Apple storsatsar i USA

1:38 min

Apple ska storsatsa i USA. Efter president Donald Trumps skattereform så lovar företaget att satsa 30 miljarder dollar, motsvarande nästan 250 miljarder kronor, på investeringar i USA.

Apple påstår själva att investeringarna, som bland annat handlar om ett helt nytt utvecklingscenter och flera datacenter, kommer att skapa 20 000 jobb.

Donald Trump har tidigare kritiserat bland annat Apple för att inte investera tillräckligt i USA, men efter att satsningen offentliggjorts twittrade Trump nöjt att skattereformen ger resultat.

Apples VD Tim Cook sa å andra sidan att man hade gjort flera av sakerna även utan skattereformen, men sa också att han trodde att skattereformen skulle skapa arbetstillfällen.

Apple har, precis som flera andra stora amerikanska bolag, stora vinster som ligger utomlands, eftersom man inte velat plocka hem dem till USA av skatteskäl. I och med skattereformen, som också handlar om att få amerikanska bolag att plocka hem vinster och skatta för dem, så kommer att Apple att göra just det.

Summorna är minst sagt hisnande. Apple har 250 miljarder dollar utomlands, alltså motsvarande 2 000 miljarder svenska kronor. Skattesatsen är 15 procent, och det blir en engångsbetalning på 38 miljarder dollar, motsvarande ungefär 300 miljarder svenska kronor.

Apple påstår att det kommer att bli den största, så att säga, engångsbetalningen av skatt i historien. Affärstidningen Wall street journal menar att Apples engångsbetalning av skatt kan bli en trend, att flera av de amerikanska storföretagen följer efter.

Enligt uppskattningar av analytiker så har börsbolag i USA den otroliga summan av 2 800 miljarder dollar i vinster utomlands, alltså motsvarande 22 400 miljarder svenska kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista