Politiskt dödläge överskuggar Trumps årsdag – myndigheter kan tvingas stänga ned

1:38 min

I morgon har Donald Trump suttit som USA:s president i ett år. Men årsdagen ser ut att överskuggas av ett politiskt dödläge. Om inte demokrater och republikaner i kongressen lyckas enas om finansiering av statskassan, kommer flera federala myndigheter tvingas stänga ned.

En av flera stötestenar i förhandlingarna mellan demokrater och republikaner just nu är migrationen, inte minst frågan om de hundratusentals barn till illegala migranter, så kallade dreamers, som hittills kunnat leva i USA med skydd från att deporteras.

Trump och många republikaner vill fasa ut skyddet, medan demokraterna håller emot och kräver en lösning för dessa ungdomar.

Den och flera andra frågor, så som finansiering av militären, har hindrat partierna från att träffa en överenskommelse om finansieringen av statskassan.

Kongressen försöker nu hitta en tillfällig lösning, som är tänkt att gälla ungefär en månad. Republikanerna lockar bland annat med en förlängning av en sjukförsäkring för barn för att blidka demokraterna tills vidare. Representanthuset har röstat igenom den tillfälliga överenskommelsen, men nu väntar senaten och där ser det svårare ut.

Hittas ingen lösning innan fredag kväll amerikansk tid kommer vissa myndigheter som inte anses oumbärliga, till exempel de som utfärdar pass eller mindre lån till företag, att stänga ner.

De båda sidorna skyller dödläget på varandra, och president Trump har sagt att han tror att demokraterna vill att förhandlingarna ska krascha.

Trumpanhängaren Tommy May, tycker att det är demokraternas fel om man inte enas innan deadline.

– Jag tycker att det första som borde hända om ingen överenskommelse nås, är att lagstiftarnas egna löner fryser inne, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista