Hundägare ska hålla koll efter tjuvar

1:18 min

Nu kommer hundägare få spela en viktig roll i polisens arbete för att upptäcka inbrottstjuvar. Det är polisen i Solna i Stockholms län som startat projektet NOS som går ut på att lära hundägare spana efter misstänkta brott när de är ute och går med sina fyrbenta vänner.

Hundägaren Margareta Svärd gick utbildningen i höstas och för henne är det idag stor skillnad när hon är ute med sina hundar.

– Ja, jag har nog fått upp ögonen för mer, liksom att titta och just att man vet vart man ska ringa och vad man ska tänka på. Och sen har jag oftast ett block och en penna med sig, så att man kan skriva upp numren så att man kommer ihåg det, säger Margareta Svärd.

Numren, som Margareta pratar om, kan handla om till exempel registreringsnummer på bilar. För inte länge sen såg hon en okänd bil i området när hon var ute och gick med sina hundar.

Då kontaktade hon polisen så att dom kunde hålla extra uppsikt.

Hon har också lärt sig att spana efter inbrottstjuvarnas olika knep, som att lägga en sten på postlådan eller på soptunnan, eller ställa en kvast mot dörren för att se om någon är hemma.

Projektet, som kallas NOS, är en slags förlängning av grannsamverkan och ska minska inbrotten i bostadsområdena.

Förra året ökade antalet inbrott i Sverige något jämfört med året innan. Värst drabbat var Stockholmsregionen där inbrotten ökade med 20% jämfört med 2015.

Än så länge finns NOS bara Sundbyberg, Solna och Vallentuna men en nationell metodplan håller på att tas fram och till våren väntas NOS finnas i kommuner hela landet.

– Det är klart att det hjälper polisen därför att vi får ju in fler spaningstips. Och när hundägarna vet exakt vad de ska vara uppmärksamma på, till exempel signalement som polisen frågar efter, då blir de ju bra på det här, säger Kerstin Malm, polis som är initiativtagare.

Margareta Svärd, som rastar sina hundar flera gånger om dagen, tycker att det finns ett mervärde med det är just hundägare som utbildas.

– Ja, det är väl för att det är mer naturligt att vi är ute och går. Om man inte har en hund med sig, och då kanske folk tycker det är konstigt att någon bara går runt och tittar. Och har man en hund så luktar dom lite, så att man stannar till lite här och där och så vidare, säger Margareta Svärd.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista