Allt vanligare att spionera på sin partner

2:13 min

Det blir allt vanligare med män som spionerar på sina partners eller ex-partners via mobiltelefonen. Det hävdar flera kvinnojourer som Ekot har varit i kontakt med.

It-säkerhetsexperten Take Aanstoot stötte på fenomenet när en vän till honom drabbades.

– Det var en kompis till mig som skilde sig, och hon tyckte att det verkade som om någon följde henne, eller att hennes man visste mer om henne än han borde veta, säger Take Aanstoot.

Vad kunde det vara?

– Han dök upp på olika ställen och hans syster dök upp i olika ställen, säger Take Aanstoot, som började undersöka sin kompis mobiltelefon.

Det visade sig att ex-mannen hade lösenordet till hennes Google-konto, vilket gjorde att han kunde se hennes GPS-position på en karta.

Han har även varit med om att någon skapat en bakdörr in i en kvinnas telefon. På så sätt blir det möjligt att installera spionprogram som ser allting.

Det är däremot mer ovanligt, berättar Ann Isaksson som är verksamhetschef på kvinnojouren Alla kvinnors hus i Stockholm. 

– Det kan både vara den här ”hitta min iphone”, det kan vara platstjänster på andra sätt eller sociala medier. Det finns även spionprogram, men de här andra sätten är de vanligaste vi har sett, säger Ann Isaksson.

Ekot har varit i kontakt med 25 kvinnojourer runt om i landet. 9 av 10 har hjälpt någon som drabbats. Av dem upplever 8 av 10 att problemet har ökat de senaste fem åren.

Det är ingenting som förvånar Ann Isaksson. Hon säger att det är vanligt bland kvinnor som söker hjälp hos dem.

– Det är väl nästan så gott som alla som bor i vårt skyddade boende. Förra året bodde 113 kvinnor i vårt boende, och jag kan säga att i alla fall 80 procent av dem har haft den här problematiken, säger Ann Isaksson.

Den som har drabbats kan behöva göra flera saker, men ett av IT-säkerhetsexperten Take Aanstoots tips är att gå in i kontoinställningarna för till exempel mejl eller sociala medier.

Där är det i flera fall möjligt att se om någon annan än du själv har tillgång till kontot.

– När man väl har lämnat sitt ex är det ganska problemfritt. Det är bara att slänga ut alltihopa med konton som inte ska vara där och sedan byta lösenord, säger Take Aanstoot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista