Polen kallar EU-kritik för påhitt

1:44 min

Läget är fortsatt spänt mellan Polen och EU, efter att Kommissionen skarpt varnat Polen för att genom en rad juridiska reformer urholka rättsstaten.

Ekot har fått en exklusiv intervju med en av dom ansvarige för reformen, Lukazs Piebiak, domare och vice justitieminister, som svarar på EU:s kritik:

EU:s agerande mot Polen handlar inte alls om våra juridiska reformer, byråkraterna i Bryssel vill bara hitta nåt för att straffa det polska folket för att dom vågat välja en vad Lukazs Piebiak kallar "konservativ regering"

"Om man vill slå en anka kan man alltid hitta en pinne", ett polskt ordspråk passande för EU:s agerande mot Polen, enligt Polens vice justitieminister Lukazs Piebiak.

Enligt honom kräver folket reformer för att rättsväsendet ska effektiviseras och dessutom behövs dom för att rensa ut domare som tidigare varit aktiva inom kommunistsystemet, säger Lukazs Piebiak.

Sedan partiet Lag och Rättvisa kom till makten 2015 har flera juridiska reformer genomförts i snabb takt. Dom rör bland annat författningsdomstolen, högsta domstolen, åklagarväsendet och det så kallade nationella domstolsrådet.

EU och en stor del av landets domarkår menar att domstolsväsendet blir politiserat och mindre oberoende i och med reformerna. Chefen för högsta domstolen har till och med kallat reformerna en statskupp. Kritik som Lukazs Piebiak avfärdar helt, han menar att domarna i själva verket blir mer oberoende i och med reformerna.

Jag frågar hur han kan säga mer oberoende när till exempel parlamentet får mer inflytande över det nationella domstolsrådet och hur domare utses. Och då får jag visst medhåll.

Reformen som rör det nationella domstolsrådet kan göra domstolsväsendet mer politiserat, medger Lukazs Piebiak. Men, fortsätter han, "Det här är nåt nytt, låt oss se hur det funkar, jag är optimistisk."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista