Uppgift om att påven kan komma att avgå

Påven Johannes Paulus kan tänkas avgå som den katolska kyrkans övehuvud. Den sensationella uppgiften kommer från en av påvens främsta medarbetare rapporterar vår korrespondent.
Det är i en intervju i Münchener Kirchenzeitung, Münchens kyrkotidning, som kardinalen Joseph Ratzinger kommer med den uppgift som det länge spekulerats om; Vatikanen utesluter inte längre att den allt svagare påven kan komma att avgå. Om påven skulle märka att han absolut inte längre orkar, skulle han avgå, säger Ratzinger, som är kardinal i curian, det påvliga regeringskansliet och en nära rådgivare till påven. Den snart 82-årige påven lider sedan många år av bland annat Parkinsons sjukdom, och allt oftare inträffar det att han inte orkar genomföra sina plikter. Om påven väljer att avgå är det kyrkohistoria av sällan skådat slag. En enda påve har avgått i historien. Efter endast fyra månader som påve avgick Celestino V och gick i kloster, det var 1294. Men det finns ändå en utarbetad handlingsplan om påven avgår; inom 20 dagar ska de valberättigade kardinalerna, alltså de under 80 år, träffas för att utse en ny påve. Däremot finns inget planerat om påven blir så sjuk att han fullständigt hospitaliseras, om han blir ett vårdpaket. En påve kan dö eller avgå, men aldrig vara sjuk. Den polskfödde påven, som blev historisk redan genom sitt tillträde, är nu inne på sitt 24 år i Vatikanen. Bara sex av hans företrädare har suttit längre på den Heliga stolen.
Kjell Albin Abrahamson, SR:s Wienkorrespondent
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".