Dödläge i senaten ledde till budgetkris

2:07 min

I USA har ett dödläge mellan republikaner och demokrater lett till att delar av statsapparaten stängdes ned. Under den amerikanska natten stod det klart att partierna inte lyckas komma överens.

Dramatiska scener utspelade sig i senaten sent in på kvällen, men efter timmar av förhandling stod det till slut klart att senatorerna hade röstat ner representanthusets budgetförslag, utan att ha kommit fram till en ny överenskommelse.

Därmed är det nu klart att delar av den amerikanska statsapparaten inte har finansiering.

Exakt vilka av statens funktioner som kommer påverkas vet man inte, men 2013, förra gången en nedstängning skedde, permitterades runt 800 000 personer på olika myndigheter.

Enligt försvarsminister James Mattis kommer 50 procent av de civilt anställda på hans departement att stanna hemma. Nationalparker och monument kan komma att stängas, och utfärdandet av visum kan försenas.

Det behövs en supermajoritet på 60 av 100 röster för att budgeten ska kunna antas i senaten. Eftersom republikanerna bara har en majoritet på 51 mot 49 senatorer måste en budget få stöd av båda partierna om den ska kunna klubbas igenom.

Paradoxalt nog har striden om budgeten väldigt lite med budget att göra. Dispyten handlar om att demokraterna vill nå en överenskommelse som ska skydda de hundratusentals personer som kom till USA illegalt som barn, så kallade Dreamers. För att göra det använder man budgeten som en politisk hävstång: Ge oss en ny lagstiftning som skyddar Dreamers från att deporteras så stödjer vi en budget, är demokraternas bud.

Donald Trump och delar av Republikanerna går å sin sida inte med på en sådan lagändring om de inte får en motprestation i form av ändrade invandringslagar och medel till ökad gränsövervakning.

Dödläget och nedstängningen av delar av statsapparaten sammanfaller med att Donald Trump varit president i exakt ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista