En inbrottstjuv letar efter smycken och andra värdesaker under ett inbrott i en bostad.
En inbrottstjuv letar efter smycken och andra värdesaker under ett inbrott i en bostad. Foto: Anders Wiklund/TT.

Liga kan ha begått 200 brott mot äldre

Åklagaren: Stort antal personer inblandade
1:49 min

Polisen utreder nu en misstänkt liga som kan ha begått upp till 200 stölder hemma hos äldre personer runt om i landet, bland annat i Kalmar län.

Läs mer: Stölder hemma hos äldre ökar

Åklagaren Christer Sammens säger till Ekot att det hittills finns sju misstänkta, men att det troligen är ännu fler inblandade.

– Vi har misstänkta som har åkt runt i två stycken bilar, men vi misstänker också att det kan vara ytterligare personer som har åkt runt i andra bilar. Vi misstänker nog att det är ett ganska stort antal personer inblandade i det här, säger han.

De sju personer som nu är misstänkta nekar till brott. Men de misstänks för stölder hemma hos äldre personer, efter att ha lurat sig in hemma hos offren.

Brotten ska ha begåtts i slutet på förra året på många olika håll i landet, allt från Växjö och Emmaboda i söder till Edsbyn och Gävle i norr. Totalt kan det handla om upp till 200 stölder som ligan har gjort.

Flera av offren känner sig nu otrygga, enligt Carina Abrahamsson som är advokat och företräder 18 offer i 80-90-årsåldern.

– Man tycker att det känns väldigt otryggt. Personer som man inte känner har kommit in i ens hem på olika sätt. I vissa fall har det ringts på dörren och en person har mer eller mindre trängt sig in och i mindre samhällen har personer haft dörren upplåst och helt plötsligt står det en främmande person där. Så det är beklämmande.

Hon säger att de drabbade har blivit av med bland annat pengar.

– Men det som är mest tråkigt är väl smycken som har stora affektionsvärden, säger hon till Ekot.

Enligt polisen finns det enkla saker att göra för att minska risken för att bli utsatt för brott.

– Man är lite försiktigare, man tänker på vem man släpper in och man har ytterdörren låst. Se till att aldrig släppa in någon okänd i lägenheten, säger Håkan Carlsson som är chef för polisens nationella Circa-grupp, som jobbar med seriebrottslighet mot äldre.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".