Löfven och Shekarabi presenterar myndighetsflytt
Foto: Johan Nilsson/TT

900 statliga jobb flyttas från Stockholm

Löfven: Ingen ska känna sig övergiven av staten
0:20 min

Malmö, Kristianstad, Mölndal, Borås, Botkyrka och Göteborg får nya jobb när regeringen nu fortsätter att flytta myndigheter från Stockholm.

Bland annat flyttar delar av Tullverkets verksamhet till Malmö.

Regeringen ska ägna sig åt "hela Sverige"-fixering snarare än Stockholmsfixering, meddelade statsminister Stefan Löfven (S) i dag på en pressträff. Detta genom att flytta nästan tusen statliga jobb från Stockholm ut i landet.

– Sverige ska hålla ihop och det är viktigt att alla delar av vårt land känner att man är med i framtidsprojektet Sverige. Vi är fast beslutna att se till att de olika investeringar vi gör ska komma alla delar i Sverige till godo, om det så gäller utbildning, miljö eller trygghet, sa Stefan Löfven under dagens presskonferens på Tullverket i Malmö.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) var också med på pressträffen och gav en mer detaljerad beskrivning av vilka myndigheter och städer som påverkas. Bland annat lokaliserar man 30 av Tullverkets tjänster och 100 av myndigheten för tillgängliga mediers tjänster från Stockholm till Malmö. Dessutom förflyttas ett antal platser på Kronofogdemyndigheten, Arbetsmiljöverket och myndigheten Swedac ut i landet, till Kristianstad, Mölndal och Borås.

– Vi kommer att fortsätta ha en dialog med de stora myndigheterna om hur vi kan få en bättre spridning av arbetstillfällen, säger Ardalan Shekarabi.

Tidigare i dag presenterade Isabella Lövin ytterligare en myndighetsflytt, som innebär att 500 tjänster på Sida flyttas från Stockholms innerstad till Botkyrka utanför Stockholm.

– Närvaron av en stor myndighet i Botkyrka kan bidra till lokalsamhällets utveckling, till arbetstillfällen, dynamik och attraktivitet. Botkyrka bedöms ha förutsättningarna att ta emot Sidas typ av verksamhet, säger Isabella Lövin.

Biståndsmyndigheten Sida har i dag sitt huvudkontor i centrala Stockholm. Det är en av Sveriges tio största myndigheter, och det är Stockholmsdelen av Sida som berörs. Flytten går alltså till Botkyrka kommun, som ligger i Storstockholm och är en tillväxtkommun, men som har flera så kallade utsatta områden som till exempel Fittja och Alby.

Ännu är det inte bestämt när myndighetsflytten blir av eller var i Botkyrka verksamheten ska placeras. Idag finns inga lokaler som passar.

Isabella Lövin räknar med att de allra flesta som i dag jobbar på Sida kommer att flytta med. Däremot bedömer hon att flytten ska generera nya arbetstillfällen på caféer, restauranger och affärer.

– Sedan tror jag att närvaron av Sida kommer vara väldigt positivt för ungdomar som bor och utbildar sig här. De kanske söker sig till Södertörns högskola och ser att det finns en attraktiv arbetsplats i kommunen.

Karin Afli som är ordförande i fackförbundet ST på Sida menar att det är svårt ännu att veta hur nyheten kommer tas emot av de som berörs.

– Det finns de som är jättepositiva eller negativa, det beror ju på var man bor. Vissa mötesplatser och seminarier med internationella deltagare kanske kommer att försvåras när man är långt utanför stan, men det kan ju gå att lösa. Vi fick informationen nu på morgonen så det är lite tidigt att säga vad det landar i, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".