Tillväxten i världen ökar snabbare

1:20 min

Världsekonomin präglas av högkonjunktur och tillväxten går fortare än vad prognosen visade i höstas.

Det säger Internationella Valutafonden, IMF idag. 

– Alla tecken tyder på att den tillväxt vi har sett sedan 2016 kommer att förstärkas i år och nästa år. Det sa internationella valutafonden, IMF:s chef Christine Lagarde när hon lade fram en uppdaterad version av IMF:s årliga tillväxtbarometer, World Economic Outlook.

Skattesänkningen i USA ger en extra skjuts uppåt.Det kommer att ge fler investeringar i USA. Och det kommer i sin tur att sprida sig en del i övriga världen, eftersom USA är en så stor importör från andra länder.

Enligt IMF har nästan alla prognoser för 2018 och 2019 reviderats uppåt, jämfört med vad som sades i Oktober.

Världsekonomin väntas nu växa 3,9 procent i år och nästa år, vilket är några tiondelar högre än vad som bedömts tidigare.

Tillväxten är väl spridd över de flesta av världens länder, men det finns undantag som man måste vara medveten om, sa Christine Lagarde.

– I en femtedel av utvecklingsländerna, sjönk inkomsten per person i fjol, förklarade Christine Lagarde.

Men IMF varnar också för att frånvaron av oro kan få aktörerna på marknaden att leta efter så riskabla och lönsamma investeringar, att agerandet kan bli sårbart.

IMF säger också att den starka tillväxten kan medföra att inflationen stiger snabbare än väntat och kan leda till räntehöjningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista