– Cigaretterna får mig att koppla av, säger 11-åriga Bimo Satrio i Jakarta.
1 av 3
– Cigaretterna får mig att koppla av, säger 11-åriga Bimo Satrio i Jakarta. Foto: Johan Bergendorff / SR
– Tobaksbolagen sponsrar skolor och sportevenemang och musikfestivaler för unga där gratiscigaretter delas ut till minderåriga, berättar Lisda Sundari på Lentera Anak som är en Indonesisk organisation mot rökning.
2 av 3
– Tobaksbolagen sponsrar skolor och sportevenemang och musikfestivaler för unga där gratiscigaretter delas ut till minderåriga, berättar Lisda Sundari på Lentera Anak som är en Indonesisk organisation mot rökning. Foto: Johan Bergendorff / SR
Stefan Swartling Peterson, medicinsk chef UNICEF och forskare.
3 av 3
Indonesien en av lekplatserna för den stora tobaksindustrin, enligt Stefan Swartling Peterson, medicinsk chef UNICEF och forskare. Foto: Stina Ericsson /Sveriges Radio

Allt fler barn röker i Indonesien

1:46 min

Andelen rökare minskar i de flesta länder på jorden. Men inte i Indonesien där har istället antalet högstadiekillar som röker cigaretter fördubblats och är nu över 40 procent. De globala tobaksjättarna satsar hårt på att locka fler indonesiska barn att börja bolma.

– Cigaretterna får mig att koppla av, säger 11-åriga Bimo Satrio i Jakarta.

Han är lite rädd för att bli sjuk, men när Bimo Satrio försökte sluta så blev suget för stort.

41 procent av högstadiekillarna i Indonesien röker och andelen har fördubblats de senaste två decennierna. Bland flickorna är det än så länge bara några procent som röker. I Sverige ligger motsvarande siffra på 10 procent för båda könen.

För indonesiska killar är ciggen en del av vuxenblivandet. Nästan sex av tio män röker i landet, en av de högsta siffrorna i världen. Cigaretter säljs styckvis och kostar ofta bara 50 öre styck.

– Tobaksbolagen sponsrar skolor och sportevenemang och musikfestivaler för unga där gratiscigaretter delas ut till minderåriga, berättar Lisda Sundari på Lentera Anak som är en Indonesisk organisation mot rökning.

Tobaksindustrin har stort inflytande över indonesiska politiker vilket gjort att landet är ett av få i världen som inte skrivit på WHOs tobakskonvention där alla effektiva åtgärder listas som bör införas för att på sikt stoppa rökning globalt. Hittills har konventionen fått 55 miljoner personer att fimpa.

Sju miljoner människor dör årligen av rökning och prognoserna från Världshälsoorganisationen visar på en ökning framöver. Utvecklingen i Indonesien är ett exempel på hur tobaksbolagen söker nya unga kunder i länder med svag lagstiftning, säger professor Stefan Swartling Peterson som är medicinsk chef för UNICEF.

– Där är ju Indonesien en av lekplatserna för den stora tobaksindustrin, enligt Stefan Swartling Peterson.

Ett längre reportage om tobaksindustrins jakt på unga kunder i Indonesien hör du i Studio Ett i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista