Bild från när rättegången om morden i Hallonbergen startade på Stockholms tingsrätt.
Bild från när rättegången om morden i Hallonbergen startade på Stockholms tingsrätt. Foto: Jessica Gow/TT

Fem döms för uppmärksammade mord i Solna och Hallonbergen

Dom i uppmärksammat fall om ett mord och ett dubbelmord
1:24 min

Tingsrätten dömer tre män för mordet på Karolinska vägen och tre män, inklusive en av männen som deltagit vid det första mordet, för dubbelmordet på ett par i Hallonbergen, skriver Solna tingsrätt i ett pressmeddelande. Sammanlagt döms alltså fem personer för mord.

Åtta män mellan 16-21 åtalades i augusti 2017 för mordet på en 25-årig man i Solna och det uppmärksammade dubbelmordet på ett par i Hallonbergen, norr om Stockholm.

Fyra av dem döms nu till mellan tio år och livstid i fängelse för inblandning i ett eller båda morden. Och en, den yngsta av gärningsmännen, som vid tillfället var 16 år, döms till sluten ungdomsvård i tre år för dubbelmordet i Hallonbergen.

Det började den 22 januari då en 25-årig man sköts i ett garage i Hallonbergen. Han körs skadad i en bil mot Karolinska, men flera män följer efter och bilen prejas av vägen nära Karolinska sjukhuset i Solna. Mannen skjuts igen, den här gången dör han.

"Åklagarna har inte lyckats bevisa vem eller vilka som skjutit, men tingsrätten anser att tre av männen från garaget varit så pass delaktiga i mordet att de ska dömas för det", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande. 

Påföljden blir fängelse i tio respektive tolv år för de två män som var under 21 år då mordet begicks. Den tredje mannen var över 21 år och döms dessutom för dubbelmordet på ett par i Hallonbergen sex veckor senare. Han får livstids fängelse.

En 18-årig man frias från inblandning i mordet men döms till ungdomsvård för narkotika brott. 

Dubbelmordet i Hallonbergen

En 39-årig man blir vittne till händelserna den 22 januari. Den 7 mars tränger sig flera män in i mannens bostad och hugger ihjäl hans fru med kniv. Själv lyckas 39-åringen fly ut genom ett fönster men hinns upp och blir även han knivhuggen. Han avlider senare på sjukhus. 

Den 21-åring som du döms till livstid i fängelse har tidigare tagit på sig skulden för dubbelmordet men säger att det inte var hans avsikt att mörda paret.

Utöver 21-åringen döms alltså två personer till för inblandning i dubbelmordet. En av dem döms till 14 års fängelse vilket är lagens strängaste straff för hans ålderskategori.

Två personer som åtalats för det första mordet frikänns helt. En nionde man, som åtalats för skyddande av brottsling frias. 

En nämndeman är skiljaktig och vill att samtliga som åtalats för morden också ska dömas, skriver tingsrätten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".