Lärarnas Riksförbund vill att fler ska läsa farnska i svensk skola.
1 av 2
Lärarnas Riksförbund vill att fler ska läsa franska i svensk skola. Foto: Erik Johansen/TT
Åsa
2 av 2
Åsa Fahlén är ordförande i Lärarnas Riksförbund. Foto: Erik Hedtjärn/Sveriges Radio
Kristianstad

När franska försvinner varnar Lärarnas Riksförbund

När det är slutsnackat på franska i Kristianstads högstadieskolor från och med i höst ser Lärarnas Riksförbund det som ett varnande exempel.

Kunskapsnivån sjunker i svensk skola och Sverige halkar efter i den internationella konkurrensen när färre elever läser franska, tyska eller andra främmande språk. Det är budskapet i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Lärarnas Riksförbund menar att valmöjligheterna för elever begränsas i fler kommuner. Kristianstad används i debattartikeln som ett varnande exempel, eftersom kommunen i höst tar bort franska som språkval i grundskolan.

– Det senaste exemplet är Kristianstads kommun som före jul tog beslutet att helt avveckla franskan i kommunens samtliga högstadieskolor. Detta är en utveckling som på riktigt borde bekymra oss, skriver Åsa Fahlén, som är ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".