Pagrotsky anklagar Bush för skenhelighet

Handelsminister Leif Pagrotsky anklagar USA:s president för att vara skenhelig. Orsaken är att USA nyligen ökade stödet till amerikanska jordbrukare kraftigt.
– Man nästan fördubblar de stöd som idag i praktiken helt stänger ute många fattiga länders producenter från den viktiga amerikanska marknaden. Det är ett steg i fel riktning, det går i rakt motsatt riktning mot president Bush's retorik och reducerar hans frihandelspredikningar till skenhelighet, tyvärr, säger handelsminister Leif Pagrotsky. På onsdagseftermiddagen träffas handelsministrar och biståndsministrar från världens industriländer i Paris för att diskutera hur biståndspolitiken och handelspolitiken kan samordnas. Idag är det många gånger så att de rika industriländerna ger bistånd med ena handen samtidigt som de med den andra handen hindrar u-länderna från att kunna exportera sina varor. Det sker genom tullar och genom subventioner till egna branscher, och när det gäller stöd till jordbruket är USA och EU lika goda kålsupare. Det har gått 80 år sedan de svenska ekonomerna Eli Heckscher och Bertil Ohlin formulerade sin numera världskända teori om internationell handel och som argumenterar för att alla länder, både fattiga och rika tjänar på frihandel. Trots det införs alltså fortfarande nya tullar som ofta drabbar de allra fattiga länderna hårdast, och då hjälper det, enligt Leif Pagrotsky, inte att de rika länderna spenderar miljarder på bistånd. – Ja, tyvärr är det ju så att biståndspolitiken är den som syns och skryts över, men att den i själva verket ofta bara spelar rollen av att skyla över de skadeverkningar som man ställer till med med en handelspolitik som stänger ute fattiga länder från möjligheten till tillväxt och utveckling, säger Pagrotsky.
Martin Ahlquist, ekonomireporter, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".