Flagga
Foto: Erik Simander/TT

Efter it-skandalen: Transportstyrelsens egen utredning klar

1:27 min

Obehöriga hade tillgång till information och hemliga uppgifter på Transportstyrelsen. Det enligt myndigheten själv, som utrett outsourcingen av sin it-drift.

It-skandalen på Transportstyrelsen har granskats av myndigheten själva, efter att regeringen gett dem det uppdraget. Utredningen har tittat på om information hanterats felaktigt efter att myndigheten outsourcat delar av sin it-drift.

Transportstyrelsen har kommit fram till att de brustit när det gäller att, enligt svenska krav, säkerhetskontrollera personal som hanterar känslig information.

– Vi ska göra om, vi ska göra rätt och vi ska göra bättre, säger Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam. 

Generaldirektören påpekar att it-driften numer sköts i Sverige av svensk säkerhetsprövad personal. Men enligt utredningen hade obehörig personal tillgång till hemliga uppgifter mellan maj 2015 och oktober 2017. Det var totalt 80 icke säkerhetsklassade personer som hade åtkomst till informationen. Enligt ställföreträdande generaldirektör Ingrid Cherfils hade personerna "stor tillgång till system och data".

- Vi måste betrakta samtliga uppgifter som, i formell mening, röjda, även om vi inte har några indikationer på det, säger ställföreträdande generaldirektör Ingrid Cherfils, som lett utredningen.

Nu ska Transportstyrelsen bli bättre på informationssäkerhet. Myndigheten ser att de bland annat behöver förbättra säkerhetsmedvetandet och höja kompetensen inom området. 

– Åtgärderna är både administrativa, tekniska och kompetensmässiga, säger ställföreträdande generaldirektör Ingrid Cherfils.

Bakgrunden är att Transportstyrelsen outsourcade delar av sin it-drift, vilket medförde att sekretessbelagd och säkerhetskänslig information hanterades felaktigt. Myndigheten la ut ansvaret för datadriften till företaget IBM och datatekniker som aldrig säkerhetskontrollerades fick tillgång till it-miljön.

Känsliga uppgifter rapporterades i och med utkontrakteringen ha kunnat hamna i felaktiga händer. Information som berördes handlar bland annat om företagshemligheter, körkortsregistret och uppgifter om fordon, som Ekot tidigare rapporterat om

Dåvarande generaldirektör Maria Ågren fick lämna sin tjänst och fick ett strafföreläggande. Åklagare konstaterade att avsteg från svensk lagstiftning hade gjorts. Skandalen spillde även över på regeringen, där före detta inrikesminster Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson lämnade sina poster. 

Samtidigt utreder även regeringens granskare saken. Utredningen tillsattes i augusti och ska, efter att ha fått ett uppskjutet slutdatum, vara klar den 28 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista