Uppgifter: Saab hotar att avbryta försvars­samarbete med Brasilien

1:47 min

Saab hotar att avbryta försvarssamarbetet med Brasilien om den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer köps upp av amerikanska Boeing. Det uppger brasilianska medier i dag.

Saab ska leverera 36 stridsflygplan till Brasilien och har påbörjat ett tekniköverföringssamarbete med Embraer – men nu hotas affären.

Det är Brasiliens största tidning, Folha de São Paulo, som i dag uppger att Saabs vd, Håkan Buskhe, bett om ett möte med Brasiliens försvarsminister Raul Jungmann. Enligt Folha ska mötet ske på torsdag.

Tidningen skriver att svenskarna vill varna den brasilianska regeringen för konsekvenserna ifall amerikanska Boeing köper upp den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer.

Det var 2013 som Saab efter flera års upphandling vann kontraktet på 36 stridsflygplan, i hård konkurrens med franska Dassault och amerikanska Boeing. Den brasilianska regeringen valde Saab eftersom svenskarna lovade att överföra teknik och en del av produktionen till Brasilien.

Den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer, som har både en civil och en militär del, har redan inlett ett djupgående samarbete med Saab.

Men nu kan alltså affären vara i farozonen. Amerikanska Boeing är intresserade av att köpa upp Embraer, som är en viktig aktör på marknaden för små och medelstora flygplan.

Men svenska Saab vill inte släppa företagshemligheter till en av sina konkurrenter, och enligt tidningen Folha riskerar kontraktet på de 36 stridsflygplanen att rivas upp, även om det skulle vara juridiskt komplicerat.

Embraer är ett privatägt och aktienoterat bolag, men den brasilianska regeringen har en så kallad golden share vilket ger dem vetorätt vid affärer som kan påverka Brasiliens försvar.

Saab och Boeing har redan ett utvecklingssamarbete i USA, vilket Boeing använt som ett argument för att köpet av Embraer inte utgör ett hot mot Saab.

Men den brasilianska regeringen sägs ändå vara negativt inställda till affären, eftersom de inte vill att amerikanerna tar del av brasilianska försvarshemligheter. Experter i Brasilien poängterar att Embraers militära och civila del hänger intimt samman.

Saab presschef Ann Wolgers säger till Ekot att företaget inte kommenterar de här uppgifterna i Brasiliansk media.

– Vi träffar kontinuerligt våra samarbetspartner i Brasilien men kommenterar inga enskilda möten, säger hon.