Fortuyns parti väntas klara sig bra

Valet i Nederländerna pågår, i skuggan av mordet på högerpopulisten Pim Fortuyn, och just hans parti väntas klara sig bra i valet - något som skrämmer många.
– Jag är mycket rädd för vad som ska hända i det här landet, säger en ung man i 20-årsåldern. Han har rastafrisyr, och han är rädd, rädd för de framgångar som partiet Pim Fortuyns lista väntas få när rösterna räknats efter onsdagens val. Partiets förslag om att stoppa all ny invandring, och dess hätska kritkik av islam gör att rastakillen kallar partiet för rasistiskt, men för många andra var Fortuyn sanningssägaren, som tog i frågor de etablerade partierna inte vågade behandla. Nederländerna har personvalssystem, som liknar det svenska, och det rapporteras att många som en sista gärd av aktning, satt ett kryss i rutan för den mördade Pim Fortuyn. – Han gav folket röst, de flesta politiker talar inte som vanligt folk, men det gjorde han, säger en kvinna, och Mina säger att Pim Fortuyn sade sanningen: – Ibland är sanningen svårsmält. Därför var Pim Fortuyn så omstridd, säger Mina som just kommit ut från vallokalen.
Willy Silberstein, SR:s Brysselkorrespondent, i Haag
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".