Annika Strandhäll
Socialminister Annika Strandhäll vill utreda den omdiskuterade frågan om hur Försäkringskassan bedömer sjukskrivnas arbetsförmåga. Hon vill även ha en nationell samordnare för att sjukskrvina inte ska hamna mellan olika myndighetsstolar. Foto: TT

Försäkringskassans arbetssätt ska utredas

Stödet för personer som är sjukskrivna måste förbättras, och myndigheter måste samarbeta bättre för att förhindra att sjukskrivna faller mellan stolarna, det anser socialminister Annika Strandhäll (S).

Annika Strandhäll skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att hon bland annat vill utreda hur Försäkringskassan bedömer sjukskrivnas arbetsförmåga.

Bakgrunden till det är kritiken mot att sjukskrivna kan förlora sin ersättning om de bedöms kunna utföra så kallat "normalt förekommande arbete".

Många har undrat vad det "normalt förekommande arbete" betyder, och exempelvis LO menar att för många förlorar sin ersättning med hänvisning till begreppet.

– Det finns delar av försäkringen som varit problematiska under ganska lång tid. Tillämpningen av normalt förekommande arbete har ju varit under debatt i princip ända sedan den kom på plats, säger Annika Strandhäll till TT.

Regeringen har kritiserats, bland annat av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, för hur sjukskrivna blir av med sin sjukpenning eftersom Försäkringskassan klassar dem som arbetsdugliga.

På DN Debatt presenterar socialminister Annika Strandhäll ett antal åtgärder för att förbättra sjukförsäkringen. Bland annat en utredning för att se över hur Försäkringskassan bedömer personers arbetsförmåga.

Regeringen vill också att Försäkringskassans beslut ska bli mer begripliga.

Vidare anser Strandhäll att alla aktörer runt omkring en person som är sjukskriven, exempelvis Försäkringskassan och sjukvården, inte samarbetar tillräckligt bra.

– En brist är att våra aktörer, alltså myndigheter och organisationer, inte samarbetar tillräckligt bra. Det är jag beredd säga rakt upp och ned. Och då kommer människor i kläm.

En annan åtgärd från regeringen är därför att tillsätta en nationell samordnare. Syftet är att undvika så kallad stuprörsproblematik, alltså att sjukskrivna hamnar mellan stolarna i alla kontakter med arbetsgivare, vården, Försäkringskassan och andra aktörer.

– Samordnaren ska ha ett helikopterperspektiv och titta på hur verkligheten ser ut i dag och se på processen med den enskilde medborgaren i centrum. Den senaste tiden har vi sett en uppenbar stuprörsproblematik, säger socialministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".