Robert Mueller och Trump.
Foto: J. Scott Applewhite och Evan Boggs/TT

Trump allt närmare utfrågning i Rysslandsutredning

Trump: Vi får se vad som händer
1:28 min

Den särskilde åklagaren Robert Mueller vill inom en snar framtid intervjua president Donald Trump, det skriver Washington Post. Enligt tidningen kommer Mueller fokusera på avskedandet av den förre FBI-chefen James Comey.

Sedan tidigare har flera medier rapporterat om att Donald Trump kan komma kallas till en intervju i den så kallade rysslandsutredningen.

Nu skriver Washington Post att den särskilde utredaren Robert Muller vill intervjua Trump inom bara några veckor.

Enligt tidningen kommer Muellers frågor handla om varför presidenten, i maj förra året, valde att sparka den förre FBI-chefen James Comey.

Vid tidpunkten för avskedandet var det FBI som ledde den utredning som undersöker Trumpkampanjens påstådda samarbete med Ryssland i presidentvalet förra året.

Beslutet att sparka en sittande FBI-chef var i sig kontroversiellt. Att presidenten bara några dagar efter avskedandet sa att han hade "Rysslandsgrejen" i åtanke när han sparkade Comey gjorde saken till en av de mest omdebatterade frågorna under Trumps presidentskap så här långt.

Avskedandet av Comey ledde till att Robert Mueller tillsattes som särskild utredare för Rysslandsutredningen.

Washington Post skriver också att Mueller kommer vilja ställa frågor om den före detta nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn som sparkades från sin post efter 24 dagar.

Det är oklart om Donald Trump kommer att låta sig intervjuas av Robert Mueller. När Trump för en vecka sedan fick frågan sa han att det förmodligen inte fanns någon mening med det, eftersom hans kampanj inte samarbetat med Ryssland.

– Vi får se vad som händer, sa Trump, men om det inte finns något hemligt samarbete så är det inte troligt att man ens kommer göra en intervju.

Trumps justitieminister Jeff Sessions, som spelade en central roll i Trumps valkampanjen, har redan frågats ut av utredaren Mueller i förra veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".