USA:s handelsminister: Handelskrig med Kina har varit på gång under lång tid

2:12 min

"Ett handelskrig har varit på gång under lång tid nu". Så sa USA:s handelsminister Wilbur Ross under Världsekonomiskt forum som just nu pågår i schweiziska Davos.

I Davos i Schweiz pågår Världsekonomiskt forum, och USA:s handelsminister Wilbur Ross har sagt att ett handelskrig mellan USA och Kina är på gång, något som väckt reaktioner från flera håll.

Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning är på plats i Davos och har följt händelserna.

– Handelsministern fick frågan om det inte finns risk för ett handelskrig med Kina, och han svarade då att det har varit på gång en god tid och att amerikanska trupper nu sätter sig bakom skyddsvärnen, säger Staffan Sonning.

Han tror att det finns risk för en upptrappning mellan de båda stormakterna efter Wilbur Ross uttalande.

– Det finns ganska stor möjlighet att Kina nu kommer att svara med åtgärder mot USA, och att USA då vidtar ytterligare åtgärder.

– Ingen vet riktigt var det skulle sluta, säger Staffan Sonning.

Som motpol till Wilbur Ross uttalanden var även USA:s finansminister Steven Mnuchin på plats och drev en mindre aggressiv linje.

– Man kan säga att handelsministern och finansministern spelade det som brukar kallas "good cop - bad cop". Finansministern försökte lugna alla med att USA visst är för fri handel med resten av världen, säger Staffan Sonning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista