Gui Minhai och talespersonen för det kinesiska utrikesdepartementet, Hua Chunying.
Gui Minhai och talespersonen för det kinesiska utrikesdepartementet, Hua Chunying. Foto: TT.

Kina avvisar krav på att frige Gui Minhai

Kinesiska UD: Tycker inte att det är rimligt
1:12 min

Idag upprepade EU:s representant i Peking det svenska kravet på att kinesiska myndigheter ska frige den svenske medborgaren Gui Minhai. Men kraven avvisades av det kinesiska utrikesdepartementet.

– Jag tycker inte att det är rimligt, alla främmande stater måste respektera att Kina tar hand om utländska medborgares fall i Kina enligt kinesisk lag, sade talespersonen för det kinesiska utrikesdepartementet, Hua Chunying, vid den dagliga presskonferensen i Peking idag.

Hon sade samtidigt att Kina uppfyller de internationella lagar som ger stater rätt att bistå sina medborgare utomlands, men tillade att ingen har rätt att bryta mot den kinesiska lagen.

I dag upprepade EU:s ambassadör i Kina, Hans Dietmar, den svenska regeringens förväntan på Kina om att frige Gui Minhai omedelbart, för att låta honom träffa sina anhöriga och få sjukvård.

Varken det kinesiska eller det svenska utrikesdepartementet har hittills meddelat någon information om var Gui Minhai senast försvann eller var han finns nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".