Facklig kritik mot uppdelning av SAS

Det största facket på Köpenhamns flygplats Kastrup kritiserar den uppdelning i flera mindre bolag som flygbolaget SAS aviserade på tisdagen. Planen kommer knappast att ge de besparingar som behövs för att få det förlusttyngda SAS på fötter igen, befarar facket på Kastrup.
Det är ordföranden för Luftfartsfunktionärerna som säger att det är mycket tveksamt vilken vinsten egentligen blir av att dela upp SAS i fyra mindre bolag. – Intäkterna ökar inte, kvaliteten blir inte bättre och inte heller blir det billigare, säger Nicholas Fischer till Ekot. Fler flyger i billig ekonomiklass Nicholas Fischer säger också att organisationsförändringen ju inte tar hänsyn till det förändrade resmönstret - att allt fler flyger i den billiga ekonomiklassen. Trots att SAS-chefen Jørgen Lindegaard förnekade det på tisdagen fruktar de danska facken också att uppdelningen i olika bolag kan leda till att olika verksamheter inom SAS säljs ut. Ordföranden för den danska kabinpersonalen Flemming Beinov säger till affärstidningen Børsen att om de fristående enheterna börjar tjäna pengar blir de attraktiva för köpare. Beinov tror också att en intern konkurrens kan uppstå mellan det ursprungliga SAS och de inköpta bolagen Braathens, Spanair och Widerøe. Spår fler problem Men risken finns också att det kan bli svårt för några av de nya bolagen att klara sig, påpekar Berlingske Tidende. Både Ground Handling som ska ta hand om passagerare och bagage på flygplatserna och de tekniska avdelningarna ska nu klara arbetet till samma pris som konkurrenterna - och det har SAS egentligen aldrig kunnat, skriver tidningen. Om satsningen inte lyckas kommer SAS därför att tvingas minska sin personal, köpa tjänster av konkurrenterna - eller sälja verksamheten, spår Berlingske Tidende i sin analys samtidigt som SAS på annonsplats i tidningen glatt förkunnar att det nu är slut med champagnen på flygningarna inom Norden.
Hans Zillén, SR:s korrespondent i Köpenhamn
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".