NMR Pascalidou
Det var vid demonstrationen i samband med bokmässan i Göteborg som nazistiska NMR bar plakat med ansikten på journalister, politiker och poliser. Foto: Christine Olsson/TT & Fredrik Sandberg/TT

Pascalidou: Ett bakslag för yttrandefriheten

Pascalidou: Tyvärr måste jag säga att jag är uppgiven
1:52 min

Det blir ingen rättslig prövning om det var förtal när nazister under en demonstration i Göteborg i höstas höll plakat med bilder på kända svenskar som beskrevs som förbrytare.

Utredningen läggs ner eftersom det inte går att identifiera de som höll i plakaten enligt åklagarna. Det är ett hot mot demokratin och yttrandefriheten säger Alexandra Pascalidou.

– Tyvärr måste jag säga att jag är uppgiven. Det är inte första gången som förundersökningarna läggs ner i den här typen av ärenden. Det här är ett bakslag för yttrandefriheten och demokratin säger Alexandra Pascalidou.

Det var i samband med Bokmässan i Göteborg i höstas som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen samlade sina anhängare. I demonstrationståget förekom stora plakat med namn och bild på journalister, politiker och poliser med texten "förbrytare" och "förrädare". Tre personer polisanmälde och det är de som har utretts.

Brottsrubriceringen handlade om förtal men kepsar och solglasögon som döljer ansikten har gjort de omöjligt att identifiera någon gärningsperson enligt de båda åklagarna.

Det här är en framgång för NMR som även gynnas av uppmärksamheten säger Christer Mattson forskare på Segerstedtinstitutet i Göteborg.

– Nordiska motståndsrörelsen, likt andra nazistiska och högerextrema grupperingar har under lång tid haft bra koll på var gränserna går och de är väl medvetna om att lägga sig så nära gränsen det går, men inte överträda den säger Christer Mattsson, forskare vid Segerstedtinstitutet i Göteborg.

Nu blir frågan om förtal aldrig prövad i rätten vilket många beklagar. NMR är en organisation med stort våldskapital och flera av de som hängdes ut på plakaten vittnar om att de känner sig hotade. Drabbade personer som Ekot varit i kontakt med vill inte yttra sig på grund av att det känns så obehagligt något som Alexandra Pascalidou känner igen sig i.

– Konsekvensen blir att de sprider skräck och rädsla som begränsar människors yttrandefrihet. Alla vi som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter tvingas retirera och ser vår frihet kringskuren på alla sätt och vis säger Alexandra Pascalidou.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".