Man med mikrofon
Lula da Silva, ex-president i Brasilien. Arkivbild. Foto: Wesley Santos/AP/TT

Höjt straff för Brasiliens ex-president Lula da Silva

Höjt straff för Brasiliens ex-president Lula da Silva
2:05 min

Brasiliens ex-president Lula da Silva dömdes i dag till för korruption och pengatvätt – en dom som innebär att han troligen inte kan ställa upp i presidentvalet i oktober.

– Jag har beslutat att höja straffet till tolv år och en månad, sa domaren João Pedro Gebran Neto, som var den första att rösta i dag, när domstolen i Porto Alegre avgjorde expresident Lula da Silvas framtid.

En dryg timme senare röstade nästa domare, även han för en fällande dom.

– Presidenten har besökte trevåningslägenheten minst två gånger tillsammans med sin fru. Det är ett faktum, sa domaren Leandro Paulsen.

Lula anklagas för att ha tagit emot en lägenhet som muta av ett byggbolag, som i utbyte fick värdefulla kontrakt för det statliga oljebolaget Petrobras. Lula da Silvas försvarare hävdar att åklagarna inte kunnat bevisa en koppling mellan lägenheten och kontrakten, men alla tre domarna gick på åklagarens linje.

Flera av dem talade betonade att Lula i egenskap av president hade ett stort ansvar för att stoppa korruptionen, och sa att han haft insyn i och kontroll över oljebolaget.

Domslutet innebär att Lula troligen kommer blockeras från att kunna ställa upp i presidentvalet i oktober. Enligt brasiliansk lag får korruptionsdömda politiker inte kandidera i allmänna val. Lula da Silva väntas försöka protestera mot detaljer i domen.

Han leder i opinionsmätningarna och hans parti, Arbetarpartiet, har inte velat lansera någon ny presidentkandidat utan säger att Lula kommer fortsätta kandidera tills han fängslas eller stoppas av Brasiliens valdomstol. Den brasilianska vänstern menar att rättegången mot expresidenten är politiskt motiverad.

Protester har i dag hållits i flera städer runtom i Brasilien, under stort polispådrag. Människor har följt rättegången på storbilds-tv. Direkt efter den andra domarens röst samlades Lulas motståndare på paradgatan Avenida Paulista i São Paulo för att fira. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".