Trump varnar Turkiet – för militär insats i Syrien

2:33 min

USA varnar Turkiet för att trappa upp den militära insatsen i norra Syrien. President Donald Trump menar att det kan leda till sammandrabbningar mellan amerikanska och turkiska styrkor.

– Det är en accelererande kollisionskurs. De båda presidenterna, Recep Tayyip Erdogan och Donald Trump, pratade för första gången direkt med varandra i går kväll, säger Agneta Ramberg, Sveriges Radios utrikeskommentator.

– I det telefonsamtalet ska Trump ha uppmanat Turkiet att begränsa offensiven mot YPG-milisen – som är och har varit USA:s allierade i striden mot IS i Syrien – och inte skapa en situation där amerikanska och turkiska styrkor riskerar att komma i direkt strid mot varandra. Efter samtalet har Turkiets president Erdogan sagt att Turkiet kommer att utvidga offensiven. Och på förmiddagen i dag höjde den turkiske biträdande premiärminister tonen lite till och sade att om USA vill undvika en potentiell konfrontation med Turkiet i Syrien så borde de "sluta stödja terrorister" och "se över sina allianser och styrkor på marken i Syrien."

Varför vill Turkiet utöka offensiven?

– För Turkiet handlar det här om den allt överskuggande frågan att inte ha kurdiskkontrollerade enklaver, någon form av kurdiskt självstyre på den syriska sidan av gränsen mot Turkiet.
Turkiet ser YPG-milisen som terrorister, lierade med PKK i Turkiet.
Den militära operationen som började i lördags är hittills begränsad till en av två separata kurdiskkontrollerade enklaver, Afrin i nordvästra Syrien. Där finns inga amerikanska styrkor, och det är ryskt stridsflyg som kontrollerar luftrummet där.

– Den utökning Erdogan talar om – och USA varnar för – handlar om Manbij, en större enklav cirka tio mil österut. Där finns cirka 2 000 amerikanska soldater tillsammans med någonstans kring 10 000 stridande från USA:s allierade, den så kallade Syriska demokratiska styrkan, SDF. SDF består huvudsakligen av kurder. Och där finns ju risken för direkt konfrontation om Turkiet verkligen ger sig på en sådan utökad offensiv.

Vad innebär det för relationen mellan länderna?
– Den har varit ansträngd länge, bland annat just på frågan om kurdernas roll i Syrien och USAs allians med dem mot IS. Nu skulle många säga att relationen är på bristningsgränsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista