Sahlin överväger nya sjukskrivningsregler

Sjukskrivningsreglerna kan komma att ändras så att det blir möjligt att bli sjukskriven från en viss arbetsuppgift men vara kvar på jobbet med full lön. Det avslöjade biträdande näringsminister Mona Sahlin vid en arbetsmiljökonferens i Jönköping på onsdagen.
Tanken är att arbetsgivarna ska tvingas att ta bort skadliga arbetsmiljöer eller ordna nya arbetsuppgifter till den som blir sjuk av jobbet. Sahlin ser det här som ett sätt att tvinga ner de allt högre sjukskrivningstalen. – En stor del av sjukskrivningarna vet vi beror på att det är den arbetsuppgift man utför som gör att man får ont, och då hjälper det ju inte hur länge man går hemma om inte arbetsuppgiften ändras, säger Mona Sahlin. Tanken är alltså att man ska kunna sjukskrivas från sina arbetsuppgifter, men ändå jobba kvar med bibehållen lön och på så sätt slippa den ofta negativa spiralen det innegbär när man tvingas gå hemma. Det blir istället arbetsgivarens ansvar att ändra arbetsuppgifterna, något som säkerligen kommer väcka debatt, men enligt Mona Sahlin behövs det en bättre press på arbetsgivarna. Förslaget om en ändring i sjukskrivningsreglerna har förts fram bland annat i en utredning av Jan Rydh för en tid sedan, och Mona Sahlin hoppas på ett förslag i höst. Reaktionerna på förslaget är blandade. Regionchefen på Företagarnas riksorganisation i småföretagartäta Jönköpings län tror exempelvis att förslaget är omöjligt att införa på mindre företag, både av ekonomiska skäl och på grund av svårigheter att hitta alternativa sysselsättningar, men Evelyn Persson som är chef för en livsmedelsbutik med 25 anställda i Jönköping är mest positiv. Hon har redan idag försökt arbeta efter just de tankarna: – Jag tror nog man kan underlätta mycket, säger Evelyn Persson.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista