1 av 3
Bangladeshs textilindustri har bidragit till landets utveckling.
2 av 3
Kronprinsessan Victoria besöker en skola i norra Bangladesh där barnen i FN:s regi får näringstillskott.
3 av 3
Kvinnor i Dhaka demonstrerar för kvinnors rätt.

Bangladesh - en utvecklingsraket

Det är inte alltid som ett lands ekonomiska utveckling följs av motsvarande sociala förbättringar för dess invånare. Varken Kina eller Indien, som de senaste åren uppmärksammats som ekonomiska underverk, har lyckats minska barnadödlighet och fattigdom så mycket som väntat.

Däremot finns exempel på hur andra mycket fattigare länder lyckats betydligt bättre med att förbättra livssituationen för sina medborgare.

FN-organet UNDP gör varje år en lista över utvecklingsnivån i världens länder. På denna lista mäts bland annat medelinkomst, utbildningsnivå och medellivslängd för invånarna. Sedan 1990 då den första listan sammanställdes har utvecklingen gått bakåt i 18 länder, de allra flesta i södra Afrika.

Bangladesh ett mönsterexempel
För 15 år sedan var förutsättningarna nästan lika dåliga i Bangladesh. Landet utmärktes av exploderande befolkningsökning i kombination med låg ekonomisk tillväxt, få sociala förbättringar och återkommande naturkatastrofer.

Idag hålls landet fram som ett mönsterexempel på hur det faktiskt går att förbättra livssituationen för människorna i landet dramatiskt, trots en relativt blygsam ekonomisk utveckling.

Fastän landet fortfarande är oerhört fattigt har man lyckats klättra lika många steg på UNDP:s utvecklingsindex som det betydligt rikare Kina.

Medan Kinas lyft nästan enbart gäller invånarnas inkomster gäller dock Bangladeshs lyft främst en ökad medellivslängd och högre utbildningsnivå.

Morötter och vaccination
I årets UNDP-rapport ägnas Bangladesh ett eget litet kapitel där några av framgångsförklaringarna listas:

* Enskilda organisationer har genom kreativa satsningar varit med och förbättrat undervisningen i landet. Ett exempel är organisationen BRAC (Bangladesh Rural Advancement Committee) som arbetat med att rekrytera och utbilda kvinnliga lärare, utvecklat modernt skolmaterial och stöttat skolbarnens föräldrar. Idag går över två miljoner barn i skolan utanför det statliga skolsystemet.

* Användande av morötter i de statliga sociala programmen. Familjer kan till exempel få gratis matransoner om de skickar sina barn till skolan. I de skolor som ingår i programmet går fler flickor än genomsnittet och färre elever hoppar av.

* Vaccinationsprogram mot några av de vanligaste barnsjukdomarna. Dessa har delvis bekostats av utländska och inhemska enskilda organisationer.

* Förbättrande av kvinnans situation i landet. De bangladeshiska kvinnorna har fått bättre tillgång till sjukvård, större möjlighet att utbilda sig och försörja sig utanför hemmet. Detta har lett till att fler kunnat påverka hur många barn de ska föda och också börjat kämpa för att deras döttrar också ska få gå i skolan.

Ett annat asiatiskt land som beskrivs som ett föredöme i rapporten är Vietnam. Landet har fått betydligt bättre ekonomi sedan början av 90-talet och har dessutom lyckats omsätta det i imponerande sociala förbättringar.  

Har redan nått millenniemål
Man har till exempel redan lyckats uppnå ett av de viktigaste millenniemålen, att halvera fattigdomen fram till år 2015. 1990 levde 60 procent av vietnameserna i extrem fattigdom medan bara 32 procent befann sig i samma utsatta läge år 2000. Man har också lyckats nå ett annat viktigt millenniemål, det att minska barnadödligheten med två tredjedelar.

Däremot har flera av de andra länder i Asien som beskrivs som ekonomiska framgångssagor varit sämre på att använda den förbättrade ekonomin till att förbättra livsvillkoren för sina invånare.

Varken Indien eller Kina har minskat barnadödligheten lika effektivt som Bangladesh och Vietnam.

De senaste 20 åren har Kinas ekonomi vuxit snabbast i världen. Men samtidigt har inkomstklyftorna ökat, liksom skillnaderna i hälsa för fattiga och rika kineser.

Det är förklaringen till att Kina och Bangladesh, med sina totalt olika förutsättningar, förbättrat sina placeringar på UNDP:s lista lika mycket sedan 1990.

Kajsa Boglind Wierup
kajsa.boglind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista