Myndigheter i Malmö går ihop: Sluta skjut

2:18 min

I Malmö har polisen identifierat 200 personer som drivande i den undre världen och nästa vecka drar man igång ett pilotprojekt som riktar sig specifikt till dessa, för att genom en blandning av hot och erbjudanden få dem att lägga ner vapnen.

– Det speciella är att flera myndigheter jobbar tillsammans och att de har samma budskap och det är: sluta skjut, säger Anna von Reis, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö.

Av de 200 i Malmös kriminella nätverk har man tagit ut de personer som antingen har en villkorlig dom eller är står under skyddstillsyn och därför kan tvingas till ett möte där bland annat socialtjänsten förklarar vad de kan bistå med.

– Det kan ju vara enkla saker som att man faktiskt hjälper till med att ge dem de kontakter de behöver för att gå in i någon form av arbetsmarknadsåtgärd eller söka jobb, det kan ju vara så att man har missbruksberoende och behöver hjälp med det. Och det är ju precis det vi har i vår ordinarie verksamhet men det blir en snabbare väg in.

Med på mötena finns även polisen och varnar för att man kommer att hålla dem, men också deras nätverk, i fokus. Så att om en av dem använder vapen drabbar det hela gruppen. Då kan det också bli aktuellt att dra in andra myndigheter såsom Skatteverket till att särskilt granska nätverket.

Man tittar också på möjligheten att få med sig föräldrar till personer som antingen skjutits till döds eller som sitter i fängelse för mord.

– För det har visat sig i studier att den känslomässiga påverkan på de här individerna, den är ganska så betydlig trots allt, säger Malmös polismästare Stefan Sinteus.

Detta görs inte i några enskilda samtal utan personer från olika kriminella nätverk som är i konflikt med varandra kallas samtidigt.

– Tanken är ju att man ska berätta enat från myndigheterna vad som kommer till att hända om de fortsätter sina konflikter så att de hör samma sak vid samma tillfälle. Det har visat sig vara framgångsrikt i USA.

Metoden är hämtad från USA där flera städer jobbat efter den och kraftigt fått ner mängden skottlossningar. Malmö har fått bidrag från EU till att genomföra en pilot under två år i samarbete med John Jay College i USA och se hur modellen kan implementeras här.

Metoden handlar också om att engagera lokalsamhället.

– Många gånger finns personer som faktiskt känner de här personerna och det har effekt om de kan ge samma budskap och peka på alternativ, säger Anna von Reis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista