IKEA-grundaren Ingvar Kamprad vid invigningen av Sveriges nordligaste IKEA varuhus i Haparanda 2006.
IKEA-grundaren Ingvar Kamprad vid invigningen av Sveriges nordligaste IKEA varuhus i Haparanda 2006. Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT

Reaktioner: Kamprad satte Sverige på världskartan

Annie Lööf (C): Han satte Småland och Sverige på världskartan
1:07 min

Ikeas grundare Ingvar Kamprad är död. Han blev 91 år. Här är några av reaktionerna på Ikeagrundarens bortgång.

Kung Carl Gustaf kallar Kamprad för en sann entreprenör.

– Ingvar Kamprad var en sann entreprenör, som genom sitt livsverk Ikea bidrog till att föra ut Sverige i världen. Han var en jordnära person med ett stort engagemang. Jag och drottningen hade så sent som i somras förmånen att samarbeta med honom i frågan om äldre människors boendesituation. Mina och min familjs tankar och djupaste deltagande går i dag till Ingvar Kamprads familj och vänner, säger han i ett mejl från hovet.

Även Statsminister Stefan Löfven beklagar Ingvar Kamprads död.

– Jag har nåtts av det sorgliga beskedet om Ingvar Kamprads bortgång. Jag tänker framför allt på hans familj och alla vänner i dag. Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal." skriver statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

– Han var också en inspiratör med stort engagemang så väl internationellt som för svensk landsbygd, skriver statsminister. 

Centerledaren Annie Lööf säger till Ekot att Ingvar har inspirerat henne med sitt ledarskap.  

– Det är ett sorligt besked. Han satte Småland och Sverige på världskartan. Genom sitt pionjärskap och entreprenörskap förändrade han många människors vardag. Det var Ingvars tanke med sitt företag, att även människor med små medel skulle kunna köpa hans produkter, säger Centerledaren Annie Lööf.

– Vi som kommer från Småland har alltid stolt deklarerat att vi kommer från samma del av landet som Ingvar Kamprad. Han har inspirerat mig med sitt ledarskap. Han visade att det går att åstadkomma mycket i världen med små medel, säger hon.

Relaterat

Mer om Ingvar Kamprad 1926-2018

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".