Therese Walther blev vittne till attacken
1 av 2
Therese Walther blev vittne till attacken. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio

Efter terrordådet i Stockholm: Therese tänker på skräcken varje dag

"Jag tänker på det dagligen, skräcken och paniken"
1:01 min

Imorgon väntas åklagare väcka åtal mot Rakhmat Akilov, som misstänks för terrorattentatet i april förra året. Många av dem som var på Drottninggatan under dådet mår fortfarande dåligt.

Therese Walther från Hässleholm var i Stockholm på besök den 7 april förra året, och gick på Drottninggatan när lastbilen kom farande.

–  När jag blickade bakåt var den på väg mot mig i full fart. Just i det ögonblicket körde han rakt över en människa, men fortsatte bara, och då var det bara att springa.

Fem personer dödades och 14 skadades allvarligt, när Rakhmat Akilov körde lastbilen i full fart nedför Drottninggatan i Stockholm, som då var fullpackad med människor. Runt tusen personer befann sig där när dådet genomfördes, enligt åklagaren, och alla de har potentiellt påverkats psykiskt av händelsen.

Stockholms Stad och Stockholms Läns Landsting satte omgående in krisstödsinsatser, och så här i efterhand kan de konstatera att de hade runt 700 kontakter - 200 som kom till den mottagning som öppnades, och 500 samtal till en krisstödstelefon, säger Charlotte Therup Svedenlöf, som ansvarade för insatsen.

– De flesta som sökte krisstöd var direkt drabbade eller hade bevittnat händelsen på Drottninggatan. Utöver det var det föräldrar som ringde och undrade hur de skulle prata med sina barn om händelsen.

Krisstödsinsatsen höll öppet i fyra veckor efter terrordådet, Efter det är de som drabbades hänvisade till den vanliga vården.

Therese Walther från Skåne blev instängd i klädbutiken Zaras källare i två och en halv timme när dådet pågick, och för henne är minnena fortfarande levande.  Hon fick aldrig något professionellt stöd i samband med händelsen. Nu har hon köat i två månader för att få prata med en psykolog via sin vårdcentral.

–  Jag tänker på det dagligen. Varje gång jag ska gå och lägga mig kommer bilderna upp. Inte av människorna som blev påkörda konstigt nog, utan av skräcken och paniken. Det har satt sig, och ibland kan jag höra skriken inuti i huvudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".