Soldater nära attentatsplatsen.
Soldater nära attentatsplatsen. Foto: Wakil Kohsar/TT.

Ny dödlig attack i Kabul

Beväpnade gärningsmän har angripit militärakademin Marshal Fahim i Afghanistans huvudstad. Fem soldater har dödats och tio skadats.

Fem gärningsmän låg bakom attacken där fem soldater dödades och tio personer skadades. Två av gärningsmännen sprängde sig själva, två dödades i eldstriden som följde och en person har gripits, bekräftar försvarsdepartmentet, som efter ett antal timmar konstaterar att attacken är över.

Terrorgruppen IS tar via sitt propagandaorgan Amaq på sig attacken.

En rad explosioner och skottlossning hördes i närheten av militärakademin tidigt under morgonen i Kabul. Attacken inleddes vid 05-tiden lokal tid, uppger flera vittnen för olika nyhetsbyråer.

Gärningsmännen lyckats inte ta sig in i den hårt bevakade anläggningen, enligt en källa till AFP.

– En bataljon från den afghanska armén blev attackerad i morse. Gärningsmännen ville bryta igenom bataljonen, säger Dawlat Waziri, talesperson för försvarsdepartementet, till nyhetsbyrån.

– Attacken är över men olyckligtvis har vi fem döda och tio skadade, säger han.

Vid militärakademin i utkanten av Kabul tränas högt uppsatt militär. Säkerhetsstyrkor är på plats efter dådet och har satt upp vägspärrar.

Kabulpolisens talesperson Basir Mujahid bekräftar att det varit raketbeskjutning och skottlossning.

Ett vittne som Reuters talat med säger att explosionerna hörts i minst en timme under den tidiga måndagsmorgonen.

Attacken kommer bara två dagar efter det att över 100 människor dödats i ett bombdåd som talibanerna tagit på sig. En självmordsbombare sprängde då en ambulans.

Säkerhetspersonal har varnat för att fler attacker kan komma.

I Afghanistan attackerade IS för några dagar sedan Rädda Barnens anläggning i Jalalabad, och förra helgen dödades 25 personer när gärningsmän gick till angrepp mot lyxhotellet Intercontinental i Kabul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".