Regeringen: Sommartiden kan försvinna

1:13 min

Den svenska regeringen med infrastrukturminister Thomas Eneroth är försiktigt positiv till att slopa tidsomställningen med vintertid och sommartid och istället få samma tid under hela året.

Bakgrunden är att regeringen i Finland nu driver frågan inom EU.

– I och med att Finland nu valde att lyfta upp frågan på ett ministerrådsmöte i EU så tror jag att det kommer att leda till en diskussion i flera medlemsländer och även i Sverige, och jag välkomnar den diskussionen, säger Thomas Eneroth.

Han vill att EU-kommissisonen ska utreda frågan.

– Ska vi lägga ned tid och kraft på det så måste vi också veta att det finns förutsättningar att nå framgång. Jag tror att vi också i Sverige skulle behöva en bredare samhällsdiskussion först om för- och nackdelarna. Frågan har ju diskuterats i riksdagen under en lång tid och avslagits vid varje tillfälle, säger Thomas Eneroth.

– Men jag skulle inte ha något emot att göra detta om det finns ett starkt stöd i Sverige eller i Sveriges riksdag, säger Thomas Eneroth.

Hittills har alltså den svenska riksdag sagt nej till alla förslag om att gå över till sommartid. En som motionerat varje år är kristdemokraten Tuve Skånberg, och han tror nu på på en förändring.

– I sådana här frågor är det ju en ketchupeffekt, det händer ingenting och ingenting, och så händer allting snabbt. Nu verkar det som om det lossnar, säger Tuve Skånberg.

Frågan och debatten om att slopa antingen vintertiden eller sommartiden har växt sig allt starkare inom EU, på bara några år. Förutom Finland som nu driver det här, så finns det debatter i de baltiska staterna och också i Polen med stöd för att försöka få till en ändring för slippa tidsomställningen i Europa två gånger per år.

Om en vecka ska också Europaparlamentet debattera och rösta om frågan i Strasbourg. Redan står det klart att åtminstone svenska socialdemokrater väntas ställa sig bakom förslaget om att försöka få bort - antingen sommartiden eller vintertiden.

Centerpartisten och Europarlamentarikern Fredrik Federley är en av dem som driver frågan.

– Det är svåra omställningar för många människor, människor dör, det kostar företag väldigt mycket pengar, människor som har djur, det blir en stor knepighet till ingen nytta, säger Fredrik Federley.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista