afghanistan säkerhet
Foto: WAKIL KOHSAR/AFP & Rahmat Gul/AP

Faror i Kabul stoppar utvisningar

1:39 min

Sveriges ambassad i Afghanistan har skickat hem fyra personer på grund av säkerhetsläget. Därmed stoppas tillfälligt alla utvisningar till landet, uppger gränspolisen.

– Säkerhetsläget i Kabul just nu är sådant att personal från ambassaderna kan inte riktigt ta sig ut till flygplatsen på ett enkelt sätt och kan inte möta våra återvändare när vi kommer, säger Patrik Engström, chef på gränspolisen.

I förra veckan angreps Rädda barnens kontor i staden Jalalabad i en utdragen attack där sex människor dödades. Terrorgruppen IS pekade ut Sverige som ett mål.

Utrikesdepartementet säger till P4 Göteborg att ambassaden håller öppet men att fyra personer skickats hem av säkerhetsskäl.

– Ambassaden förblir öppen o de fortsätter sin verksamhet men under den närmaste tiden, på grund av det läge som råder, har de beslutat att låta vissa medarbetare jobba från Stockholm, sa Linn Duvhammar som är presstalesperson på UD till P4 Göteborg tidigare i dag.

Sedan i lördags verkställs inga utvisningar till landet, meddelar gränspolisen. Men den nationelle chefen Patrik Engström betonar att det generellt sett fortfarande går att utvisa personer till Afghanistan.

– Migrationsverket har inte gjort någon ändrad bedömning. Det finns inga verkställighetshinder eller verkställighetsstopp till Afghanistan.

Senast gränspolisen fick senarelägga genomförandet av utvisningar till Afghanistan var i maj 2017.

– Vi följer den säkerhetsbedömning som görs i Kabul och när möjligheten finns att återuppta verkställighetsarbetet så kommer vi göra det. Det kan handla om dagar, säger Patrik Engström.

Kabul och Afghanistan har hemsökts av flera svåra attentat de senaste veckorna och förmodat tuffa säkerhetsspärrar har inte kunnat skydda. Presidenten Ashraf Ghani gav själv uttryck för desperationen många känner när han i amerikansk teve nyligen talade om en "belägring" från "fabriker" av självmordsbombare. CBS News rapporterade att till och med den amerikanska militären undviker vägen till flygplatsen på grund av riskerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista