Elev sitter i ett klassum och skriver i en anteckningsbok.
Det var inför valet 2014 om löftet om en läsa-skriva-räknagaranti gavs. Foto: JESSICA GOW/TT.

Alltmer osäkert om Läsa-skriva-räknagaranti

Liberalerna: Det blir mer administration för lärarna (Lång version)
2:25 min

Ett av regeringens vallöften, att införa en läsa-skriva-räknagaranti i lågstadiet, verkar bli svårt att uppfylla.

Allianspartierna har nu enats om att stå fast vid sin linje om att rösta nej till regeringens förslag. Sverigedemokraterna är också emot förslaget.

Trots upprepade samtal mellan alliansen och utbildningsminister Gustav Fridolin för att hitta en kompromiss, ser vice ordförande i utbildningsutskottet, Liberalernas Christer Nylander, ingen möjlighet att den här åtgärdsgarantin kommer att få stöd i riksdagen.
 
- Vi har en gemensam bild av att det är ett problem och att eleverna får stöd för sent och att eleverna inte får särskilt stöd tidigt. Vi har också en gemensam bild av vart vi vill nå. Men regeringen kan inte bevisa för mig konkret att varje elev som behöver det får riktigt bra stöd. Det enda jag ser konkret av det här är att det blir mer administration för lärarna, säger Christer Nylander.

Inför valet 2014 var ett Miljöpartiets vallöften en läsa-skriva-räknagaranti och det var också något som den nyblivne statsministern Stefan Löfven läste upp i sin första regeringsförklaring. 

 - Det är dags att ge våra barn nyckeln till den framtid som vi vet att de är värda. En läsa-skriva-räknagaranti tas fram så att insatser kan sättas in snabbt, sa Löfven.

Men när förslaget kom i höstas avstyrkte flera tunga remissinstanser, däribland Skolverket förslaget. Och såväl Sverigedemokraterna som allianspartierna motionerade också mot förslaget.

Sedan dess har ett beslut i frågan skjutits fram medan alliansen och utbildningsminister Gustav Fridolin har haft möten för att hitta ett kompromissförslag, men nu kommer man inte längre enligt Christer Nylander:

 - Jag har svårt att tro det. Vi har borrat igenom den här frågan rejält. Jag har svårt att se hur man skulle komma med något ytterligare som gör att det blir fokus på att verkligen ge stöd till eleverna, säger han.

Flera funktionshinderorganisationer har krävt att den här åtgärdsgarantin ska införas. Även Lärarförbundet som tidigare var emot förslaget har nu ändrat sig och är för, men det påverkar varken alliansen i sitt beslut eller Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson.

 – Jag har ju fördelen att jag har jobbat som lärare i 15 år så jag behövde inte göra det svårare än att jag gick in i fikarummet och pratade med mina gamla kollegor. Så fick jag svar på den här frågan. När jag får unisont från dem, att nej inte mer administration, då var valet ganska enkelt för Sverigedemokraterna, säger Stefan Jakobsson.

När riksdagen ska fatta sitt beslut om läsa-skriva-räknagarantin är ännu inte bestämt. Men att den här åtgärdsgarantin som är tänkt att garantera att en elev i behov av stöd ska kunna få sina behov kartlagda och tillgodosedda från förskoleklass, ska träda i kraft i höst som planerat, verkar allt mindre sannolikt enligt flera i utbildningsutskottet som Ekot varit i kontakt med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".