Snökaos
Det är ett ganska utbrett lågtryck som börjat dra in över södra Sverige med både regn och snö. Arkivbild. Foto: Ole Berg-Rusten/TT

Klass 2-varning för stora mängder snö och hård vind

2:15 min

Det snöfall som under dagen rör sig in västerifrån kommer intensifieras under kvällen och eftermiddagen. Lokalt kan det komma upp till 60 cm snö och SMHI har nu utfärdat en klass 2-varning för Gävleborgs och Västernorrlands län.

LÄS MER:  Skolor i Hälsingland tvingas stänga på grund av snökaos

– Just nu är det lätt snöfall och det har kommit de senaste timmarna 2-3 centimeter. Men det är ikväll, i natt och under morgondagen sen det väntas vara intensivare och i kombination med det också blåsigt, säger meteorolog Charlotta Eriksson från SMHI. 

En klass 2-varning innebär att man under 12 timmar ska få minst 25 millimeter "i smält form" kombinerat med en frisk vind på minst 8 meter per sekund, säger Charlotta Eriksson. 

– Det innebär mycket snö. Men det kan vara olika på olika platser. Vi har något som heter fluffaktor så det beror hur kallt det är luften. Totalt kan man säga mellan 20 och 60 cm snö.

Och på flera håll förbereder man sig nu för snömängderna. I Bollnäs uppmanas invånarna överväga att hålla sig borta från vägarna, skriver TT.

- Vi har inte jätteoväder än, men vi förbereder oss, säger Ingalill Rundgren vid Bollnäs kommun.

I Nordanstigs kommun i Hälsingland har man beslutat att hålla skolorna stängda under torsdagen. 

– Vi är på det klara med att inställda skolskjutsar och undervisning kan ställa till det för vissa familjers planering. Men som läget nu ser ut vill vi inte chansa med våra elevers liv och hälsa. Vi tar helt enkelt det säkra före det osäkra, säger utbildningschef Eva Fors på kommunens hemsida

SMHI har också flera klass 1-varningar ute i fjällen samt Värmland, Dalarna, Örebro och Västmanland där man kan räkna med ett par decimeter snö lokalt. 

Snöfallet berör främst Svealand och Götaland och varningarna ligger fram till torsdag kväll. Men snön kommer fortsätta natten till fredag men då med mindre intensitet för att sen dra bort. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista