Mediemätaren

Grafik: Mediemätaren januari – sakfrågor

Vilka ämnen tas upp mest i nyheter och sociala medier? Ekot och Sifo presenterar de senaste siffrorna.

Tidningar, radio och TV − ämnen som dominerat

I denna mätning är det skandaler som toppar bland ämnena, bland annat efterspelet till IT-skandalen på Transportstyrelsen, miljöpartisten som efter metoo-anklagelser lämnade sin riksdagsgrupp och blev politisk vilde samt sverigedemokraten Kent Ekeroth som friades från anklagelser om ringa misshandel men lämnade justitieutskottet.
Det politiska spelet och turerna om möjliga framtida regeringssamarbeten dominerade i föregående mätning, men avtar betydligt under november och december.
Bland sakfrågorna dominerar frågor om lag och ordning samt migration.Sociala medier − ämnen som dominerat

Migration/integration samt lag och ordning fortsätter att dominera samtalet på både Facebook och Twitter. Metoo-uppropet gör att jämställdhet ökar rejält under den senaste mätningen, från två till nio procent.

Twitter
Facebook

Så är mätningen gjord

Analysperiod: 1 november – 31 december 2017 om inget annat anges. 

Traditionella nyheter

Medieurval: SR Ekot 16:45, SVT Rapport 19:30, TV4 Nyheterna 19:00, Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten

Politiska toppnyheter: Nyheter med politiskt parti nämnt på förstasida (tidning), eller i löpet eller förstanyhet (SR Ekot, Rapport, TV4). Hela artikeln eller inslaget har bedömts.

Sakfrågor: Har kodas per artikel/inslag. När flera sakfrågor förekommer i samma artikel/inslag registreras den som ges störst fokus i respektive artikel/inslag.

Sociala medier

I de sociala medierna undersöker vi innehållet på Twitter, Facebook och Instagram. Här mäter vi hur mycket partier och partiledare nämns. Därefter gör vi ett urval av det innehåll vi fått fram från Facebook och Twitter och analyserar vilka samhällsfrågor det handlar om – och om det som skrivs om partierna och partiledarna är positivt eller negativt.

På Twitter kan vi söka på alla inlägg som gjorts på svenska. På Facebook kan vi endast se vad offentliga konton skriver om partier och partiledare. Dessutom kan vi se de redaktionella artiklar som delas, kommenteras och gillas, även på privata konton.

På Instagram kan vi bara mäta innehållet från offentliga konton, och där en hashtag anges.

Läs mer om hur undersökningen är gjord

Relaterat

Mer om Mediemätaren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".