Rökande mammor kan få fängelse

I Estland skall blivande mödrar som skadar fostret genom att dricka alkohol eller röka kunna straffas. En ny lag med det här innehållet väntas träda i kraft i höst.
Att en blivande mamma kan skada sitt barn under graviditeten genom att röka eller dricka är tidigare kända fakta. Obotliga skador Alkohol kan ge barn hjärnskador som bland annat kan leda till koncentrations- och inlärningsproblem. Det kan också ge sämre motorik och både synen och hörseln kan påverkas negativt. Om mamman röker riskerar hon att barnet får undervikt ochatt barnets andningsorgan skadas. De här skadorna är oftast obotliga. Trots det slutar inte alla blivande mammor att röka och dricka under graviditeten. Fängelse i fem år I Estland har man har en spritkultur som liknar de andra nordiska ländernas och nu vill de estniska myndigheterna komma tillrätta med problemen via strafflagen. Det innebär att mammor som skadar fostret genom att röka eller dricka ska kunna straffas med böter eller fängelse upp till fem år. För att kunna straffas ska mamman ha varit medveten om att hennes rökande eller drickande är skadligt för det barn hon väntar. Eftersom alla som väntar barn i Estland får upplysning om farorna kommer i princip de flesta att riskera åtal om barnet har skador som orsakats av mammans vanor.
Christer Fridén, SR:s korrespondent i Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".