Snöoväder Bollnäs
1 av 4
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Snöoväder Sundsvall
2 av 4
Foto: Mats Andersson / TT
Snöoväder Bollnäs
3 av 4
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Snöoväder Sundsvall
4 av 4
Foto: Mats Andersson / TT

Ovanligt mycket snö - Europarekord under ett dygn

SMHI: "En hel del snöbyar ligger på"
0:33 min

Snöovädret under gårdagen ställde inte bara till det, utan gav oss också ett nytt Europarekord det senaste dygnet.

Vid mätstationen Västmarkum, som ligger mellan Härnösand och Örnsköldsvik uppmättes 49 mm smält snö. Det är den största mängden i Europa under de 24 timmarna mellan onsdag och torsdag kväll. Det innebär enligt SMHI att omkring en halv meter faktisk snö föll. 

Över Gävle föll också ett tjockt, vitt täcke i form av 33 cm nysnö det senaste dygnet, vilket är ovanligt mycket med tanke på att det totala snödjupet där är ungefär en halv meter. Och snönivåerna är höga på flera håll.

– Vi är nära ett rekord i Medelpad. För att det ska bli rekord där måste det bli 140 centimeter snödjup. Just nu mäter vi på station Ulvsjön 135 centimeter, så det är 5 centimeter från ett rekord, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

På fredagseftermiddagen har SMHI uppdaterat snödjupet i Medelpad till 150 cm, ett rekorddjup alltså. 

I jämförelse med hur mycket snö det normalt faller vid den här tiden på året, har det fallit ovanligt mycket snö, enligt SMHI. 

Och att det är snöigt i stora delar av landet har nog de flesta märkt av. Inte minst trafiken har påverkats. Fortfarande är spårtrafiken drabbad av inställda avgångar. Sträckan Umeå och Sundsvall beräknas vara stängd till tidig lördag morgon, medan sträckan Sundsvall och Gävle kan komma att öppna upp för trafik igen till fredag lunchtid. Samma läge är det för tåg mellan Ånge och Gävle. 

Snön fortsätter att falla under fredagen men med minskad intensitet. Snöbyar kantar södra Norrlandskusten och vidare ner mot Uppland.

– Snöfallet som låg över södra Norrland och ställde till besvär där börjar röra sig söderut och passerar östra Svealand under dagen, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Längst ner i söder når inte snön, utan i Skåne och Blekinge kan det bli regn. För resten av landet är det snö eller blötsnö som gäller. Enligt Trafikverket kan det bli besvärligt på vägarna som berörs av snö.

Det blir minusgrader på de flesta håll i landet, från Jönköping och norrut ligger mätaren under nollan. Och kyligare kan det bli till helgen. 

– Det är en del klara områden nattetid i helgen. I norr kan det lokalt bli närmare minus 30 grader, men generellt ligger det där på omkring 15-20 minusgrader, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".