Båt förliste på Medelhavet – 90 uppges ha drunknat

1:02 min

90 migranter uppges ha drunknat sedan en båt förlist utanför Libyens kust, enligt Internationella migrationsorganisationen.

Olyckan inträffade på fredagsmorgonen, utanför Libyens kust. Tre personer kunde räddas. Överlevarna berättade för hjälparbetare att de flesta personer ombord båten ursprungligen kom från Pakistan, enligt IOM. Den uppgiften har dock inte kunnat verifieras. Omkring 90 personer ska ha mist livet i olyckan. 

– Det är förfärligt. Det blir mer än 300 personer totalt i år. Det här är en situation som olyckligtvis fortsätter från föregående år. Medelhavet har blivit som en kyrkogård för flyktingar och migranter, tyvärr, säger UNHCR:s talesperson Caroline Bach.

Tio kroppar flöt i land i Libyen. Målet för resan var Italien, dit många migranter anländer med båt. Resan över Medelhavet är mycket farlig. 

– De sitter i små, icke vattensäkra och ofta uppblåsbara båtar, som inte är sjödugliga för öppet vatten. Så de utsätter sig för väldiga faror, säger Jesper Fridolf på Röda korset.

Alla båtar på havet har en skyldighet att rädda människor i sjönöd och det är olika vilken typ av fartyg som kommer till undsättning. Flera kroppar ska ha spolats upp på land, enligt IOM. Den bräckliga migrantbåten hade utgått från Libyen där de flesta resorna över Medelhavet, styrda av människosmugglare, startar.

Det finns många anledningar till varför människor flyr och väljer att göra den farliga resan över Medelhavet. Situationen i hemlandet kan vara mycket svår, och då söker man sig till länder med bättre förutsättningar. 

– När man överlåter flykt från farliga ställen åt smugglare och kriminella gäng så går det såhär. Finns det inte lättillgängliga, lagliga vägar så tvingas människor att använda sig av olagliga och livsfarliga sätt. De har inget annat val, säger UNHCR:s talesperson Caroline Bach. 

Över 3 000 människor drunknade när de försökte fly över Medelhavet under 2017. Vanligtvis kommer migranter som reser över Medelhavet från afrikanska länder. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista